Pulpeciki w sosie pomidorowym


Ostatnio mi się dostało! Usłyszałam, że to nie sprawiedliwe,że na blogu nie ma jeszcze nic makaronowego! W ramach wyjaśnień - u nas makarony są, ale zawsze jako coś szybkiego kiedy nie ma czasu, kiedy wracamy później czy mamy mnóstwo rzeczy na głowie - wtedy myśli o robieniu zdjęć nie mają racji bycia!
Dziś zapraszam Was na pyszne pulpeciki w sosie pomidorowym, idealne jako dodatek do spaghetti! 
Bardzo polecam :)



Składniki:

500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe),
2 małe ząbki czosnku,
1 łyżeczka soli,
3/4 łyżeczki suszonego oregano,
1 jajko,
3 łyżki bułki tartej + 4 łyżki mleka,
garść startego parmezanu,
pieprz

Bułkę tartą wsypać do miseczki, zalać 4 łyżkami mleka i ostawić na chwilę do wchłonięcia. Mięso włożyć do miski, dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, sól, pieprz i parmezan. Następnie dołożyć wcześniej nasączoną mlekiem bułką tartą, całość dokładnie wyrobić przy pomocy rąb, bądź wymieszać widelcem. Wymieszane mięso nabierać łyżeczką i formować małe kuleczki, wielkości orzecha włoskiego. Obsmażyć do zrumienienia na rozgrzanej patelni, na oliwie z oliwek, następnie ściągnąć na talerz.

2 puszki krojonych pomidorów (po 400 g),
200 ml bulionu warzywnego,
1 czerwona cebula,
2 małe ząbki czosnku,
1/2 marchewki,
1/2 łodygi selera naciowego,
ocet balsamiczny,
sól, pieprz, suszone oregano,
świeża bazylia,
oliwa z oliwek

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę pokroić w talarki, lub pół talarki, podobnie postępując z selerem. Na wyższej patelni lub rondelku rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić cebulę, marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz seler naciowy - zmniejszyć ogień i smażyć kilka minut do zarumienienia i zmiękczenia warzyw - 5-7 minut. Następnie dodajemy dwie puszki krojonych pomidorów oraz bulion warzywny, doprowadzam do wrzenia i dodajemy łyżkę octu balsamicznego oraz klopsiki. Gotujemy na małym, średnim ogniu przez około 15 minut, następnie doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano.
Podajemy z makaronem spaghetti i sporą ilością świeżej bazylii skropione oliwą z oliwek i posypane świeżo startym parmezanem. 

Smacznego :)










Popularne posty