Polędwiczka wieprzowa z sosem ostrygowym - azjatycki fast food
Kurczak czy polędwiczka wieprzowa z sosem ostrygowym ze świeżymi warzywami i ryżem to nasz ulubiony sposób na azjatycki fast food! Pyszne w smaku i pożywne danie!
Spróbujcie koniecznie!
Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
(2-4 porcje)
ok. 300 g polędwiczki wieprzowej,
garść jarmużu,
1 awokado,
2-3 marchewki,
1 mała czerwona cebulka,
1/2 ogórka lub 2-3 małe,
czarny sezam,
1 łyżka sosu rybnego,
2 łyżki sosu sojowego,
sos sriracha - dla ostrości,
kilka łyżek sosu ostrygowego,
2-3 ząbki czosnku,
kiełki brokuła
dodatkowo: ryż jaśminowy, tajska bazylia, świeże chili
(2-4 porcje)
ok. 300 g polędwiczki wieprzowej,
garść jarmużu,
1 awokado,
2-3 marchewki,
1 mała czerwona cebulka,
1/2 ogórka lub 2-3 małe,
czarny sezam,
1 łyżka sosu rybnego,
2 łyżki sosu sojowego,
sos sriracha - dla ostrości,
kilka łyżek sosu ostrygowego,
2-3 ząbki czosnku,
kiełki brokuła
dodatkowo: ryż jaśminowy, tajska bazylia, świeże chili
Mięso umyć, oczyścić i osuszyć, a następnie pokroić na cieniutkie kawałki.
Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć drobno posiekany czosnek, a po chwili dodać polędwiczkę.
Kiedy polędwiczka delikatnie zacznie się rumienić dodajemy sos rybny i sojowy, następnie sos sriracha, a na koniec sos ostrygowy. Przesmażamy jeszcze z pół minuty.
Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć drobno posiekany czosnek, a po chwili dodać polędwiczkę.
Kiedy polędwiczka delikatnie zacznie się rumienić dodajemy sos rybny i sojowy, następnie sos sriracha, a na koniec sos ostrygowy. Przesmażamy jeszcze z pół minuty.
Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Warzywa myjemy i kroimy - ogórki najcieniej , marchewkę w julienne, jarmuż dzielimy na małe kawałki, itd.
Do miseczki wykładamy ryż, na wierzch wykładamy wszystkie warzywa i mięso, całość posypujemy czarnym sezamem, kiełkami brokuła i listkami bazylii tajskiej.
Smacznego :)
Ps. My do przesmażonego mięsa z sosami często dodajemy trochę wody, aby mięso miało swój sosik i całość nie była zbyt sucha!
Do miseczki wykładamy ryż, na wierzch wykładamy wszystkie warzywa i mięso, całość posypujemy czarnym sezamem, kiełkami brokuła i listkami bazylii tajskiej.
Smacznego :)
Ps. My do przesmażonego mięsa z sosami często dodajemy trochę wody, aby mięso miało swój sosik i całość nie była zbyt sucha!