Warsztaty z Przemkiem Błaszczykiem. Poznajemy królika z Frisco.pl


Na najwyższym piętrze Warszawskiego Powiśla spotkaliśmy się, aby przygotować kilka dań z królika, którego mięso w Polsce jest ciągle mało znane i tak mało popularne.
W tajniki mięsa z królika wprowadził nas Przemek Błaszczyk - chef z Mańana Bistro & Wine Bar , uczestnik polskiej edycji Top Chef.


Przemek podzielił nas na cztery grupy, a pracy zapowiadało się całe mnóstwo!
Mieliśmy w sumie przygotować:
- konfitowane skoki królika z espumą ziemniaczaną i cassoulet z trzema rodzajami kiełbasek,
- bulion na króliczym przodku i sercu,
- comber z królika ze smardzami, ziołowym aranchini z pęczaku, cydrowym zabajone, smażonym jarmużem i powietrzem z wędzonki,
- pate z króliczej wątróbki z czatnejem z buraka, galaretką z wędzonego jabłka i chałką drożdżową,
- cannelloni z królikiem, zapiekane w sosie pomidorowym z boczkiem, śmietaną, szałwią i parmezanem.


Było cudownie aromatycznie i przepysznie!
Przemek narzucił duże tempo i pracowaliśmy jak mróweczki! Jedni nastawiali bulion w szybkowarze, inni robili ciasto na makaron, a my przygotowywaliśmy pate z króliczej wątróbki z czatnejem z buraka, a zamiast galaretki poszliśmy w mus z wędzonego jabłka.
Kiedy chałka wyrastała, a wątróbka królicza przesmażała się na patelni można było przygotować cały aromat do naszego pate - było niesamowicie aromatycznie - brandy, porto, wytrawne czerwone wino, czosnek, tymianek, rozmaryn, natka pietruszki a to wszystko zostało wymieszane z dużą ilością klarowanego masła! Czysta poezja!
Uwielbiamy buraki, często je gotujemy i pieczemy, żeby zjeść je same, bez dodatków. Uwielbiamy ich smak! A w tym buraczanym czatneju dosłownie się zakochaliśmy! Musicie go przygotować!
U nas wejdzie na stałe do domowego menu! Wyobraźcie sobie te smaki - buraczki, cebulka, starte jabłko, sok i skórka z pomarańczy, mielona kolendra, mielony cynamon, mielony imbir, mielony anyż, cukier i ocet z czerwonego wina! Niebo!
Sam aromat tego czatneja jest niesamowity, ale smak dosłownie powala na kolana!


Zresztą wszystkie dania były przepyszne! I z pewnością powinniśmy dać królikowi jeśli nie pierwszą to choć drugą szansę! Mięso jest cudowne - chude i bardzo uniwersalne w smaku!
Możemy z niego przygotować całe mnóstwo pyszności!

Zresztą kilka przepisów pozwolimy sobie umieścić - może coś Was zainspiruje i dacie szansę królikowi, aby zawładnął Waszym stołem :)




Dziękujemy Frisco.pl za zaproszenie, Przemkowi Błaszczykowi za świetną zabawę w kuchni i pyszne przepisy, a Asi z Odczaruj Gary za zdjęcia :)


Popularne posty