Coleslaw
Troszkę inna wersja tej popularnej surówki.
Z dodatkiem jarmużu, imbiru i tahiny.
Jest pyszna!
Składniki:
1/3 główki średniej kapusty,
1 mała cebula,
1 i 1/2 marchewki,
pęczek natki pietruszki,
4 duże liście jarmużu,
1/2 jabłka,
kawałek świeżego imbiru
3 łyżki majonezu,
4 łyżki jogurtu naturalnego,
2 łyżeczki tahiny,
1 łyżeczka soku z cytryny,
sól, pieprz
Kapustę kroimy dosyć drobno, ścieramy na tarce o dużych oczkach marchewkę, jabłko i cebulkę.
Natkę pietruszki oraz jarmuż kroimy na mniejsze kawałki. Imbir ścieramy na drobnej tarce (ilość według upodobań). Całość dobrze ze sobą mieszamy!
W miseczce należy połączyć ze sobą majonez, jogurt, tahinę i sok z cytryny. Wszystko wymieszać i dobrze doprawić solą i pieprzem. Mieszamy najlepiej dłońmi, lekko ugniatając kapustę.
Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, najlepiej dwie.