piątek, 26 kwietnia 2013

Coleslaw

Troszkę inna wersja tej popularnej surówki. 
Z dodatkiem jarmużu, imbiru i tahiny. 
Jest pyszna! 



Składniki:

1/3 główki średniej kapusty,
1 mała cebula,
1 i 1/2 marchewki,
pęczek natki pietruszki,
4 duże liście jarmużu,
1/2 jabłka,
kawałek świeżego imbiru


3 łyżki majonezu,
4 łyżki jogurtu naturalnego,
2 łyżeczki tahiny,
1 łyżeczka soku z cytryny,
sól, pieprz

Kapustę kroimy dosyć drobno, ścieramy na tarce o dużych oczkach marchewkę, jabłko i cebulkę. 
Natkę pietruszki oraz jarmuż kroimy na mniejsze kawałki. Imbir ścieramy na drobnej tarce (ilość według upodobań). Całość dobrze ze sobą mieszamy! 
W miseczce należy połączyć ze sobą majonez, jogurt, tahinę i sok z cytryny. Wszystko wymieszać i dobrze doprawić solą i pieprzem. Mieszamy najlepiej dłońmi, lekko ugniatając kapustę. 
Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, najlepiej dwie.

Smacznego!


6 komentarzy :

  1. Bardzo ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo smaczne! Polecam :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. Teraz, jak mam już jarmuż to mogę zrobić ;)

      Usuń
    3. Polecam! My tą wersję uwielbiamy!

      Usuń
  2. Coleslaw schodzi u mnie w domu w ilościach hurtowych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) U mnie też ma branie ;) Nie ma co się dziwić to pyszna surówka! Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...