Sernikobrownie z malinami
Kto jadł z pewnością się nim zachwycił, a kto nie jadł koniecznie musi nadrobić błąd!
To chyba najbardziej uzależniające ciasto! Absolutnie fantastyczne!
Kremowe, z chrupiącym wierzchem. Mega czekoladowe, z kremowym serkiem i malinami. Połączenie idealne! Ciężko powstrzymać się przed upieczeniem drugiej blaszki, mnie się to nie udało ;)
Przepis znaleziony przez Liskę na forum Nigelli. Troszkę przeze mnie zmieniony. W oryginale jest 400 g serka - u mnie natomiast 450 g serka + 50 g mascarpone i troszkę mniej owoców.
To chyba najbardziej uzależniające ciasto! Absolutnie fantastyczne!
Kremowe, z chrupiącym wierzchem. Mega czekoladowe, z kremowym serkiem i malinami. Połączenie idealne! Ciężko powstrzymać się przed upieczeniem drugiej blaszki, mnie się to nie udało ;)
Przepis znaleziony przez Liskę na forum Nigelli. Troszkę przeze mnie zmieniony. W oryginale jest 400 g serka - u mnie natomiast 450 g serka + 50 g mascarpone i troszkę mniej owoców.
Radzę użyć czekolady z większą zawartością kakao.
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady,
200 g masła,
400 g cukru pudru,
5 jajek,
100 g mąki,
450 g serka kremowego / mielonego twarogu,
50 g mascarpone,
cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego,
140 g mrożonych malin
Piekarnik należy nagrzać do temperatury 170 stopni.
Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Użyłam blaszki o wymiarach: 23 x 23 cm.
Czekoladę rozpuścić w kąpiel wodnej ( lub mikrofalówce), ostudzić.
Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką, kremową masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym, dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, dobrze zmiksować całość. Następnie dodać mąkę, dobrze wymieszać całość.
3/4 masy przełożyć do blaszki.
W drugiej misce zmiksować ser, jajka, mascarpone, resztę cukru pudru oraz cukier waniliowy.
Masa powinna mieć gładką konsystencję. Masę serową wylać na masę czekoladową.
Masa powinna mieć gładką konsystencję. Masę serową wylać na masę czekoladową.
Na wierzch wyłożyć resztę masy czekoladowej i rozłożyć owoce.
Piec 45-60 minut. (Piekę przez 60 minut!)
Studzić w ciepłym, uchylonym piekarniku.
Studzić w ciepłym, uchylonym piekarniku.
Smacznego!