Sernik Rafaello
Uwielbiam wilgotne i kremowe serniki! Ten właśnie taki jest!
Z migdałami i wiórkami kokosowymi, udekorowany połówkami Rafaello!
Piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm - jest bardzo wysoki, wypełnia formę po brzegi.
Składniki na spód:
30 g rozpuszczonego masła
90 g ciasteczek*
30 g mielonych migdałów
Ciasteczka mielimy na puch przy pomocy blendera. Roztopione masło mieszamy z ciasteczkami oraz mielonymi migdałami.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia, na który wykładamy przygotowaną mieszankę.
Ciasteczkowy spód należy podpiec przez ok. 5 - 7 min w 170 stopniach. Po upływie tego czasu tortownicę wyciągamy i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
* użyłam ciasteczek holenderskich, półsłodkich
Składniki na masę serową:
700 g twarogu
250 g mascarpone
160 g śmietanki kremówki 30%
1 łyżka budyniu śmietankowego
30 g wiórków kokosowych
220 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego 8 g
2 jajka
Miksujemy razem twaróg z mascarpone. Po chwili dodajemy śmietankę, ja zawsze dodaję w dwóch partiach. Kiedy masa jest dobrze zmiksowana dodajemy 1 łyżkę budyniu, cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodajemy pojedynczo jajka - wrzucam jedno i miksuję 30-40 sekund, potem następne i znowu miksuje 30-40 sekund. Na koniec dodaje wiórki kokosowe miksując jeszcze chwilkę całość.
Masę serową wylewamy na przestudzony ciasteczkowy spód. Sernik przez pierwsze 15 min piekę w 170 stopniach, następnie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę jeszcze przez mniej więcej godzinę i piętnaście minut. Następnie wyłączamy piekarnik, ale sernik zostawiamy w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystudzenia, po czym chłodzimy w lodówce.
330 g śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
kilka sztuk Rafaello
prażone płatki migdałów
prażone płatki migdałów
Śmietanę wraz z przesianym cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Całość rozkładamy na wcześniej schłodzonym serniku, posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi i dekorujemy połówkami Rafaello.
Smacznego!