Słodkie bułeczki z jabłkiem
Czy ja już mówiłam, że lubię ciasto drożdżowe? :)
Pyszne mięciutkie bułeczki z jabłkowym nadzieniem posypane płatkami migdałowymi.
Ciasto jest jak w drożdżówkach z masą krówkową, z tą róznicą, że tu jest ociupinkę więcej cukru.
Składniki:
500 g mąki,
2 jajka,
opakowanie drożdży instant,
szczypta soli,
100 g cukru,
65 g roztopionego masła,
190 g mleka
Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką - u mnie zajmuje to mniej więcej półtorej godziny.
Farsz:
1 duże lub 2 małe jabłka,
szczypta cynamonu,
4 łyżeczki cukru,
6 łyżek śmietanki kremówki 30%,
5 łyżeczek płatków migdałowych,
ew. garstka rodzynek
1 jajko,
2 łyżki mleka
Jabłka pokroić na małe kawałki, dodać resztę składników, wszystko dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto należy odgazować i podzielić całość na 12 części (po mniej więcej 80 g). Z ciasta w dłoni uformować placuszki, ułożyć w nich farsz i zlepić jak pierogi, następnie uformować w bułeczkę.
Ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką i ponownie zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu - zajmuje to mniej więcej 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka i posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy 25 minut, studzimy na kratce.
Smacznego.