piątek, 12 kwietnia 2013

Słodkie bułeczki z jabłkiem


Czy ja już mówiłam, że lubię ciasto drożdżowe? :) 
Pyszne mięciutkie bułeczki z jabłkowym nadzieniem posypane płatkami migdałowymi. 
Ciasto jest jak w drożdżówkach z masą krówkową, z tą róznicą, że tu jest ociupinkę więcej cukru.




Składniki:

500 g mąki,
2 jajka,
opakowanie drożdży instant,
szczypta soli,
100 g cukru, 
65 g roztopionego masła,
190 g mleka

Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką - u mnie zajmuje to mniej więcej półtorej godziny.

Farsz:

1 duże lub 2 małe jabłka,
szczypta cynamonu,
4 łyżeczki cukru,
6 łyżek śmietanki kremówki 30%,
5 łyżeczek płatków migdałowych,
ew. garstka rodzynek


1 jajko,
2 łyżki mleka

Jabłka pokroić na małe kawałki, dodać resztę składników, wszystko dokładnie wymieszać.


Wyrośnięte ciasto należy odgazować i podzielić całość na 12 części (po mniej więcej 80 g). Z ciasta w dłoni uformować placuszki, ułożyć w nich farsz i zlepić jak pierogi, następnie uformować w bułeczkę.
Ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką i ponownie zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu - zajmuje to mniej więcej 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. 
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka i posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy 25 minut, studzimy na kratce.


Smacznego. 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...