piątek, 12 kwietnia 2013

Słodkie bułeczki z jabłkiem


Czy ja już mówiłam, że lubię ciasto drożdżowe? :) 
Pyszne mięciutkie bułeczki z jabłkowym nadzieniem posypane płatkami migdałowymi. 
Ciasto jest jak w drożdżówkach z masą krówkową, z tą róznicą, że tu jest ociupinkę więcej cukru.




Składniki:

500 g mąki,
2 jajka,
opakowanie drożdży instant,
szczypta soli,
100 g cukru, 
65 g roztopionego masła,
190 g mleka

Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką - u mnie zajmuje to mniej więcej półtorej godziny.

Farsz:

1 duże lub 2 małe jabłka,
szczypta cynamonu,
4 łyżeczki cukru,
6 łyżek śmietanki kremówki 30%,
5 łyżeczek płatków migdałowych,
ew. garstka rodzynek


1 jajko,
2 łyżki mleka

Jabłka pokroić na małe kawałki, dodać resztę składników, wszystko dokładnie wymieszać.


Wyrośnięte ciasto należy odgazować i podzielić całość na 12 części (po mniej więcej 80 g). Z ciasta w dłoni uformować placuszki, ułożyć w nich farsz i zlepić jak pierogi, następnie uformować w bułeczkę.
Ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką i ponownie zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu - zajmuje to mniej więcej 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. 
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka i posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy 25 minut, studzimy na kratce.


Smacznego. 





22 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, dziękuje :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię wypieki z jabłkami, a Twoje bułeczki sa takie skztałtne, równo wypieczone, idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne! Zostawiłaś jedną dla mnie?
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje! Oczywiście! Dla Ciebie zawsze :)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. No, i jest już pomysł na weekend :)
    Super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ogromnie :) Pozdrawiam i życzę miłego weekendu :)

      Usuń
  5. Ach, zjadłabym o poranku taką bułeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięne apetyczne bułeczki.. strasznie żałuję, ale niestety z dnia nadzień jestem coraz bardziej przekonana o tym, że mam uczulenie na gluten..
    PS. dziękuję za Twoje miłe komentarze:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne te bułeczki, muszą być rewelacyjne w smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pyszne! Bardzo nam smakują! Dziękuje :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...