wtorek, 16 kwietnia 2013

Wiosenne racuszki

Miałam ochotę na coś świeżego, ziołowego, koniecznie do maczania w jakimś sosie.
Przyszła myśl - a gdyby tak racuszki? Wytrawnych nigdy nie jadłam! 
Powstały racuszki z cukinią, leciutkie jak piórko, chrupiące z zewnątrz! 



Składniki:

120 g mąki pszennej,
1 jajko,
3 g drożdży instant,
95 g mleka,
45 g cukinii (starta na tarce o drobnych oczkach, posolona i odsączona na sitku),
1 mały ząbek czosnku,
kilka listków bazylii,
30 g startego sera mozzarella,
papryczka ostra - ilość według upodobań,
1/4 łyżeczki soli,
oregano, 
pieprz

Z mąki, mleka, jajka i drożdży wyrobić trzepaczką gładkie ciasto. Następnie dodać cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię, drobno pokrojoną ostrą papryczkę, mozzarellę oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. godziny - półtorej). Wyrośnięte ciasto należy nabierać łyżką i smażyć na średnio rozgrzanym oleju.
Racuszki smażę w małym rondelku w kilku centymetrach oleju, wolę kiedy mają formę małych pączuszków. 

Do racuszków zrobiłam szybki sos jogurtowo - śmietanowy.

3 łyżki jogurtu naturalnego,
2 łyżki śmietany,
1 łyżeczka pesto,
posiekana bazylia i natka pietruszki,
sól, pieprz

Wszystkie składniki wymieszałam w miseczce i doprawiłam do smaku.

Smacznego.



20 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że przypadł do gustu :)

      Usuń
  2. Piękne zdjęcia i bardzo apetyczne danie :) Schrupałabym takiego racuszka ;) Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. wytrawne racuszki to absolutnie genialny pomysł. Nigdy takich nie jadłam i do teraz o takich nie słyszałam ale wyobrażam sobie już ich cudowny smak. Przepis zapisuję :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Swoją drogą ciekawe czy ich wytrawna wersja się przyjmie - mam już kilka pomysłów na nie :) Dziękuje i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Wyglądają przecudnie! :) Takie letnie i leciutkie... A ja kocham wytrawne placuszki! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ogromnie :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Jaki ciekawy pomysl:) Faktycznie ja tylko na slodko racuszki zawsze robilam... a tu takie cudenka mozna wyczarowac:) Fajny blog!:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i dziękuje! Pozdrawiam!

      Usuń
  6. We stumbled over here from a different website and thought I might as well check things out.
    I like what I see so i am just following you. Look forward to
    going over your web page yet again.

    Also visit my web-site; авиабилеты москва малага

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you.
      This link doesn't work, sorry!

      Usuń
  7. na pewno 3g drożdży a nie 30??:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z całą pewnością! 3 g drożdży instant - nie świeżych - to są drożdże sypkie o większej mocy niż świeże! Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń