piątek, 24 maja 2013

Drożdżówka z kruszonką. Najlepsza.

Czy jest ciepło, czy jest zimno, czy świeci słońce, czy pada deszcz! 
Drożdżówka z kruszonką zawsze dobra jest :) !!!
Super puszysta, delikatna, z pyszną waniliową kruszonką!
Przepis inspirowany drożdżówką Doroty.



Składniki:

280 g mąki pszennej,
szczypta soli,
60 g cukru,
5 g drożdży instant,
1 jajko,
75 g roztopionego masła,
130 g ciepłego mleka

1 roztrzepane jajko - do posmarowania

Składniki na kruszonkę:

25 g masła,
3 płaskie łyżki mąki,
2 łyżki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego

Mąkę należy przesiać do miski, wsypać cukier, drożdże i sól. 
Następnie dodać jajko oraz mleko, zacząć wyrabiać ciasto - ja robię to mikserem z hakami, ciasto będzie klejące - kiedy mąka zbierze już mleko dodajemy rozpuszczone masło, najlepiej w dwóch turach.
Wyrabiamy ciasto  7 - 10 minut.
Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na godzinę w temperaturze pokojowej.
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i kilka sekund wyrabiamy.
Przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy - u mnie keksówka o wymiarach górnych 30 x 11 cm, dolne 27 x 8 cm.
Przełożone ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia - na 45 - 60 minut.
Przygotowujemy kruszonkę - do miseczki wkładamy masło, dodajemy mąkę, cukier i cukier waniliowy, palcami rozcieramy całość do czasu otrzymania kruszonki.
Po tym czasie smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.

Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy 30 -35 minut.
Studzimy na kratce.

Smacznego! :)






18 komentarzy :

  1. jaki wielki słoiczek :) chyba polecę po rabarbar i zrobię drożdżówę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, to taaaki wielki słój ;) Strach było otworzyć, bo kiedy takie ilości się zje ;P A pewnie! Zwłaszcza w taką pogodę trzeba mieć jakieś pyszne ciasto :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Pyszne,uwielbiam drożdżowe,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zupełnie tak jak ja :) Jest pyszne! Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuje! Jest przepyszne! Zachęcam do wypróbowania :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Piękne!
    Przepis zapisuję i na pewno w najbliższym czasie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Mam nadzieje, że będzie ci smakowała :) Daj znać :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. z taką ilością kruszonki musiała być najlepsza! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruszonka na drożdżówce jest jak wisienka na torcie :) Dopełnia całości :) Dzięki nie jest idealnie! Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Wygląda pysznie. Jestem uzależniona od kruszonki!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze lepiej smakuje :) Mam nadzieje, że jest wystarczająco apetyczna, że zachęci do wypróbowania :) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Drożdżowe <3 i szklanka mleka do tego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak :) I nic więcej nie trzeba do szczęścia :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Wyglada swietnie!:) masz racje - taka drozdzowa zawsze na topie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Cieszę się :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  9. Czy dobrze zrozumiałam, że ilość mleka jest podana w gramach, a nie w mililitrach? Mam zamiar zrobić drożdżówkę w sobotę i chcę mieć pewność :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale 130 gram to 130 ml mleka. Wszystko dokładnie odważam, więc już z biegu wpisuje w gramach! Mam nadzieje, że nie jest to duże utrudnienie. Proszę o informację zwrotną jak smakowała :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń