Kanapka z darami ziemi.

Lubicie kanapki? W sumie jak ich nie lubić? 
Mogą pomieścić na sobie wiele dobrego! Tyle możliwości, tyle wspaniałych smaków!
Dzisiaj mam dla Was kanapkę z liśćmi botwinki, pieczonymi buraczkami i szparagami. Pyszności!


Składniki:

mała bagietka,
2-3 małe buraki,
kilka liści botwiny,
kilka zielonych szparagów, 
liście rukoli,
ricotta,
oliwa z oliwek,
sól, pieprz

Umyłam buraki, położyłam je na folii aluminiowej, skropiłam oliwą z oliwek i przyprawiałam, zawinęłam ją dokładnie - tworząc paczuszkę - wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. 
Szparagi ugotowałam w osolonej wodzie, z dodatkiem szczypty cukru i odrobiny masła. 
Liście botwinki dokładnie umyłam, tak samo zrobiłam z rukolą.
Kawałek bagietki należy opiec w piekarniku / zgrillować / bądź podpiec na patelni.
Opieczoną bagietkę posmarowałam ricottą, ułożyłam liście botwiny, szparagi, pokrojone buraczki oraz rukolę. Całość doprawiłam odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego :)










Popularne posty