Wiosenny omlet!
Po tylu jesienno - zimowych miesiącach tęsknoty za świeżymi, wiosennymi warzywami teraz trzeba z nich korzystać ile się da!
W kanapkach, sałatkach, obiadach, kolacjach, deserach,....
W kanapkach, sałatkach, obiadach, kolacjach, deserach,....
Na wszystko przyjdzie czas.
Dzisiaj zapraszam na kolejną śniadaniowo - lunch'ową opcję - pyszny wiosenny omlet.
Ze świeżym szpinakiem, z cukinią, szparagami i parmezanem. Zmasowany atak zielonych warzyw!
Składniki:
2 jajka,
kilka zielonych szparagów,
mała cukinia,
garstka liści szpinaku,
parmezan,
oliwa,
masło,
czosnek,
sól, pieprz
W małym garnuszku gotuje szparagi - w osolonej wodzie, ze szczyptą cukru i odrobiną masła. Wystarczą dosłownie 4 minuty i szparagi będą gotowe :) Obieraczką do warzyw kroję cukinię na wstążki, które następnie przesmażam minutkę na patelni, na oliwie z dodatkiem małego zmiażdżonego ząbku czosnku. Cukinię ściągam z patelni, dodaję ociupinkę masła i wlewam roztrzepane jajka ( z dodatkiem soli i pieprzu), kiedy jajka zaczynają się ścinać ścieram troszkę parmezanu. Następnie układam świeże liście szpinaku, po chwili układam cukinię i szparagi. Gotowy omlet przekładam na talerz, ścieram jeszcze troszeczkę parmezanu i gotowe :)
Smacznego!
* zamiast parmezanu możemy użyć ricotty, pokruszonej fety czy chociażby cheddaru.