Syrop rabarbarowo-różany i idealny napój na letnie dni!

Jeśli chcecie spróbować coś fantastycznego zachęcam do zrobienia tego syropu!
Jest fenomenalny! Połączenie rabarbaru z wodą różaną jest idealne! 

Przepis od niezastąpionej Heidi Swanson, z moimi zmianami.



Składniki:

500 g rabarbaru,
400 g cukru,
475 ml wody,
sok z 1 limonki,
sok z 1 cytryny,
4 cm kawałek imbiru,
2 szczypty rozmarynu,
2-3 łyżeczki wody różanej

Rabarbar należy dobrze umyć i osuszyć. Odciąć końcówki, pokroić na małe kawałki i umieścić w garnku z grubym dnem. Wsypać cukier, całość dobrze wymieszać i zostawić na ok. 45-60 minut. 
Po upływie wyznaczonego czasu wlewamy do garnuszka wodę, wstawiając na średni ogień. Dodałam imbir i rozmaryn. Mieszamy do czasu, aż rozpuści się cały cukier. Następnie gotujemy dalej przez ok. 20 minut, aż rabarbar się rozpadnie.
Na tym etapie należy przygotować miskę z durszlakiem wyłożonym gazą. Rabarbar dokładnie odcedzamy przez sitko, a odsączony płyn przelewamy do garnuszka. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i limonki. Gotujemy ok. 20 min do czasu, aż syrop zacznie gęstnieć.
Ściągamy z ognia, kiedy syrop będzie już wystudzony dodajemy do niego wodę różaną.
Przelewamy do słoika/buteleczki i przechowujemy w lodówce.

Taki syrop może Wam służyć jako dodatek do polania lodów, placuszków czy deserów, ale jest fenomenalny jako dodatek do wody gazowanej! I tak będzie u mnie chyba najczęściej wykorzystywany! Dużo lodu, gazowana woda, plasterki limonki, kawałek imbiru, syrop i słomeczka!
Pyszności :)








Popularne posty