Pomidorowe Love!


Kiedyś kiedyś ... lata temu! 
Kiedy byłam mała w domu robiło się pomidorówkę z koncentratem, obowiązkowo zabielaną - jak pewnie w każdym domu. Moja prababcia nauczyła mnie jeść ją z cukrem - zawsze dosłodzona na talerzu dodatkową porcją cukru -  łyżeczką bądź dwoma! 
Obowiązkowo musiał być też ryż! Pomidorowa z ryżem i cukrem to było to :) 
Tylko my dwie jadłyśmy tak pomidorową, reszta rodziny krzywo na nas patrzyła. Uwielbiałam to! 

Po latach mam swoją najukochańszą pomidorową, zupełnie inną od tej z lat młodości.
Gęstą i kremową. Pysznie pomidorową, z dużą ilością świeżej bazylii. 
Bardzo szybka i taaka pyszna!



Składniki:

400 g pomidorów krojonych w puszce,
2 x 500 g pomidorowej passaty,
600 ml wody/ bulionu warzywnego/ bulionu drobiowego,
3 ząbki czosnku,
2 łodygi selera naciowego,
1 cebula,
1 marchewka,
duża garść świeżej bazylii,
sól i pieprz,
cukier,
tymianek, oregano,
oliwa z oliwek

dodatkowo:

gęsty jogurt naturalny / śmietana / mascarpone

W garnku na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę, bądź drobno pokrojony czosnek i smażymy kilka sekund. Następnie wrzucamy resztę pokrojonych warzyw (seler naciowy, cebula, marchewka) i smażymy około 10 minut. 
Kiedy już warzywa są miękkie wrzucamy do garnka pomidory z puszki, dwa kartoniki pomidorowej passaty oraz wlewamy wodę bądź bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut.

Kiedy zupa jest już ugotowana doprawiamy ją solą, pieprzem i cukrem.
Dodatkowo lubię przyprawić ją szczyptą suszonego oregano i tymianku.
Wrzucamy dużą garść świeżej bazylii i całość rozdrabniamy przy pomocy blendera na gładki krem.

Zupę można zjeść czystą, bądź podać ją z łyżką gęstego jogurtu naturalnego czy śmietany. 
W wersji bardziej kalorycznej możemy dodać do zupy mascarpone.
Całość wystarczy udekorować listkiem bazylii, bądź łyżeczką pesto!

Smacznego!

Czysta pomidorowa z łyżką jogurtu naturalnego.

Wersja z mascarpone, łyżką jogurtu i pesto.








Popularne posty