Pomidorowe Love!
Kiedyś kiedyś ... lata temu!
Kiedy byłam mała w domu robiło się pomidorówkę z koncentratem, obowiązkowo zabielaną - jak pewnie w każdym domu. Moja prababcia nauczyła mnie jeść ją z cukrem - zawsze dosłodzona na talerzu dodatkową porcją cukru - łyżeczką bądź dwoma!
Obowiązkowo musiał być też ryż! Pomidorowa z ryżem i cukrem to było to :)
Tylko my dwie jadłyśmy tak pomidorową, reszta rodziny krzywo na nas patrzyła. Uwielbiałam to!
Po latach mam swoją najukochańszą pomidorową, zupełnie inną od tej z lat młodości.
Gęstą i kremową. Pysznie pomidorową, z dużą ilością świeżej bazylii.
Gęstą i kremową. Pysznie pomidorową, z dużą ilością świeżej bazylii.
Bardzo szybka i taaka pyszna!
Składniki:
400 g pomidorów krojonych w puszce,
2 x 500 g pomidorowej passaty,
600 ml wody/ bulionu warzywnego/ bulionu drobiowego,
3 ząbki czosnku,
2 łodygi selera naciowego,
1 cebula,
1 marchewka,
duża garść świeżej bazylii,
sól i pieprz,
cukier,
tymianek, oregano,
oliwa z oliwek
dodatkowo:
gęsty jogurt naturalny / śmietana / mascarpone
W garnku na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę, bądź drobno pokrojony czosnek i smażymy kilka sekund. Następnie wrzucamy resztę pokrojonych warzyw (seler naciowy, cebula, marchewka) i smażymy około 10 minut.
Kiedy już warzywa są miękkie wrzucamy do garnka pomidory z puszki, dwa kartoniki pomidorowej passaty oraz wlewamy wodę bądź bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut.
Kiedy zupa jest już ugotowana doprawiamy ją solą, pieprzem i cukrem.
Dodatkowo lubię przyprawić ją szczyptą suszonego oregano i tymianku.
Wrzucamy dużą garść świeżej bazylii i całość rozdrabniamy przy pomocy blendera na gładki krem.
Wrzucamy dużą garść świeżej bazylii i całość rozdrabniamy przy pomocy blendera na gładki krem.
Zupę można zjeść czystą, bądź podać ją z łyżką gęstego jogurtu naturalnego czy śmietany.
W wersji bardziej kalorycznej możemy dodać do zupy mascarpone.
Całość wystarczy udekorować listkiem bazylii, bądź łyżeczką pesto!
Smacznego!
Całość wystarczy udekorować listkiem bazylii, bądź łyżeczką pesto!
Smacznego!
Wersja z mascarpone, łyżką jogurtu i pesto. |