Drożdżówka z kruszonką. Najlepsza.
Czy jest ciepło, czy jest zimno, czy świeci słońce, czy pada deszcz!
Drożdżówka z kruszonką zawsze dobra jest :) !!!
Super puszysta, delikatna, z pyszną waniliową kruszonką!
Przepis inspirowany drożdżówką Doroty.
Przepis inspirowany drożdżówką Doroty.
Składniki:
280 g mąki pszennej,
szczypta soli,
60 g cukru,
5 g drożdży instant,
1 jajko,
75 g roztopionego masła,
130 g ciepłego mleka
1 roztrzepane jajko - do posmarowania
Składniki na kruszonkę:
25 g masła,
3 płaskie łyżki mąki,
2 łyżki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego
1 roztrzepane jajko - do posmarowania
Składniki na kruszonkę:
25 g masła,
3 płaskie łyżki mąki,
2 łyżki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego
Mąkę należy przesiać do miski, wsypać cukier, drożdże i sól.
Następnie dodać jajko oraz mleko, zacząć wyrabiać ciasto - ja robię to mikserem z hakami, ciasto będzie klejące - kiedy mąka zbierze już mleko dodajemy rozpuszczone masło, najlepiej w dwóch turach.
Wyrabiamy ciasto 7 - 10 minut.
Wyrabiamy ciasto 7 - 10 minut.
Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na godzinę w temperaturze pokojowej.
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i kilka sekund wyrabiamy.
Przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy - u mnie keksówka o wymiarach górnych 30 x 11 cm, dolne 27 x 8 cm.
Przełożone ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia - na 45 - 60 minut.
Przygotowujemy kruszonkę - do miseczki wkładamy masło, dodajemy mąkę, cukier i cukier waniliowy, palcami rozcieramy całość do czasu otrzymania kruszonki.
Po tym czasie smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy 30 -35 minut.
Studzimy na kratce.
Smacznego! :)
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i kilka sekund wyrabiamy.
Przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy - u mnie keksówka o wymiarach górnych 30 x 11 cm, dolne 27 x 8 cm.
Przełożone ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia - na 45 - 60 minut.
Przygotowujemy kruszonkę - do miseczki wkładamy masło, dodajemy mąkę, cukier i cukier waniliowy, palcami rozcieramy całość do czasu otrzymania kruszonki.
Po tym czasie smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy 30 -35 minut.
Studzimy na kratce.
Smacznego! :)