Soczysty kurczak pod kruszonką.


Kiedy zależy nam na szybkim obiedzie piersi kurczaka sprawdzają się w 100%.
Tak przygotowane mięso jest bardzo soczyste, rozpływające się w ustach. Kruszonka z dodatkiem świeżych ziół, czosnku i skórki z cytryny jest bardzo orzeźwiająca. W sam raz na wiosenno - letni obiad w towarzystwie świeżych warzyw.



Składniki:

3 pojedyncze piersi kurczaka,
1 ząbek czosnku,
sok z połowy cytryny,
sok z połowy limonki,
2-3 łyżki oliwy/oleju,
sól, pieprz

Na "kruszonkę":

3-4 łyżki bułki tartej,
2-3 łyżki oliwy,
1 ząbek czosnku,
1/2 natki pietruszki,
duża garść świeżej bazylii,
połowa papryczki chilli,
skórka z całej cytryny,
sól, pieprz

ew. tarty parmezan lub mozzarella*

Piersi kurczaka należy umyć i oczyścić z ew. błonek. Przygotowane piersi wkładamy do miski, solimy i pieprzymy, dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku, wyciskamy sok z limonki i cytryny, dodajemy oliwy. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej ręcznie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Przed pieczeniem należy przygotować "kruszonkę". Do miseczki wsypujemy bułkę tartą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz bazylię, startą skórkę z cytryny, drobno pokrojoną papryczkę chilli (usunęłam z niej pesteczki), solimy i pieprzymy. Na koniec dodajemy oliwy i całość dobrze mieszamy.
*Do kruszonki możemy dodać jeszcze trochę tartego parmezanu lub mozzarelli.

Kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy w formie żaroodpornej. Na każdą pierś wykładamy łyżeczką "kruszonkę" i dokładnie pokrywamy nią całą powierzchnię mięsa. 
Tak przygotowanego kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. 

Smacznego!





Popularne posty