środa, 29 maja 2013

Soczysty kurczak pod kruszonką.


Kiedy zależy nam na szybkim obiedzie piersi kurczaka sprawdzają się w 100%.
Tak przygotowane mięso jest bardzo soczyste, rozpływające się w ustach. Kruszonka z dodatkiem świeżych ziół, czosnku i skórki z cytryny jest bardzo orzeźwiająca. W sam raz na wiosenno - letni obiad w towarzystwie świeżych warzyw.



Składniki:

3 pojedyncze piersi kurczaka,
1 ząbek czosnku,
sok z połowy cytryny,
sok z połowy limonki,
2-3 łyżki oliwy/oleju,
sól, pieprz

Na "kruszonkę":

3-4 łyżki bułki tartej,
2-3 łyżki oliwy,
1 ząbek czosnku,
1/2 natki pietruszki,
duża garść świeżej bazylii,
połowa papryczki chilli,
skórka z całej cytryny,
sól, pieprz

ew. tarty parmezan lub mozzarella*

Piersi kurczaka należy umyć i oczyścić z ew. błonek. Przygotowane piersi wkładamy do miski, solimy i pieprzymy, dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku, wyciskamy sok z limonki i cytryny, dodajemy oliwy. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej ręcznie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Przed pieczeniem należy przygotować "kruszonkę". Do miseczki wsypujemy bułkę tartą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz bazylię, startą skórkę z cytryny, drobno pokrojoną papryczkę chilli (usunęłam z niej pesteczki), solimy i pieprzymy. Na koniec dodajemy oliwy i całość dobrze mieszamy.
*Do kruszonki możemy dodać jeszcze trochę tartego parmezanu lub mozzarelli.

Kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy w formie żaroodpornej. Na każdą pierś wykładamy łyżeczką "kruszonkę" i dokładnie pokrywamy nią całą powierzchnię mięsa. 
Tak przygotowanego kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. 

Smacznego!





24 komentarze :

  1. Przyznaje pomysłowe :-) A przy okazji prezentuje się mega apetycznie :D

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się :) Przyznam szczerze, że jeszcze lepiej smakuje :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Świetny pomysł, a właśnie zastanawiałam się nad jutrzejszym obiadem, teraz wiem co zjem;) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje! Cieszę się :) Proszę później o jakieś info jak smakowało :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Zrobilam. Jedynie kurczaka zastapilam indykiem. Bylo pysznie, swiezo, aromatycznie, inaczej. I moj M. takze zachwycony. Dziekuje za przepis!:)

      Usuń
    3. Super! Ogromnie się ciesze, że Wam smakowało :) Dziękuje za informację :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. zapisuję do zrobienia :) już mi ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) Dzięki wielkie! Smacznego i czekam na info jak smakowało :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. Zapomniałam w końcu napisać, że było przepyszne:) Danie pierwsza klasa :D W niedzielę robię po raz kolejny i już mi ślinka cieknie na samą myśl. Zdjęcia mi wyszły beznadziejne ale tak to jest jak człowiek się śpieszy żeby zjeść obiad ;p http://mientablog.com/wp-content/uploads/2013/06/kurczak-pod-aromatyczn%C4%85-kruszonk%C4%85-mienta-blog-1.jpg

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę :) Ogromnie :) Zdjęcie jest bardzo apetyczne! Bardzo :) Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za info!

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Jest pyszna! Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Świetny przepis !!!

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje serdecznie :) Ciesze się :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. Kruszonka świetna! Koniecznie muszę wypróbować... niby panierowany kurczak, a jednak coś innego, coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda! Coś innego i coś pysznego! Zachęcam do wypróbowania :) Jest pyszny! Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Cudna panierka! :) Musi być wyjątkowo aromatyczny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie taki jest! Aromatyczny, soczysty i bardzo delikatny! Polecam :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  8. Są po prostu urocze i ogromnie apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie się ciesze :) Dziękuje! Do tego po prostu pyszne! Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Na pewno kiedyś wypróbuję! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzooo się ciesze :) Koniecznie daj znać jak smakowało :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Powiedz mi tylko Kasiu, czy konieczne jest by piersi z kurczaka przeleżały w lodówce dwie godziny? Pytam ponieważ mam zamiar to zrobić w czwartek, ale bardzo będzie zależało mi na czasie. Rozumiem, że one muszą przesiąknąć przyprawami, ale no... może da się to ominąć :D?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki marynacie będzie delikatniejsza, wyrazista w smaku i soczysta :) Nie znajdziesz choć pół godzinki, żeby ją zamarynować? Mięso wiele zyskuje na smaku kiedy je wcześniej zamarynujemy! Zawsze można ten etap pominąć, choć ja zawsze będę nakłaniać do marynowania :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń