Szarlotka - Wspólne pieczenie
Zostałam zaproszona przez Sarę - Pieczarkę MySię do wspólnego pieczenia szarlotki z jej przepisu.
Do pieczenia nikt namawiać mnie nie musi, dlatego dziś mogę zaproponować wam smaczny i bezproblemowy przepis na szarlotkę.
Serdecznie dziękuje za zaproszenie! Świetna akcja :)
Serdecznie dziękuje za zaproszenie! Świetna akcja :)
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 żółtka,
125 g masła,
4 łyżki cukru
Składniki na mus jabłkowy:
1,5 kg jabłek,
cukier do smaku - u mnie 3 łyżki
2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
100 ml mleka,
2 łyżki bułki tartej
Składniki na ciasto połączyć i zagnieść, aby było gładkie i lśniące. Podzielić na dwie części - 3/4 i 1/4 ciasta.
Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm - spód należy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Większą część ciasta wyłożyć spód i boki tortownicy - do wysokości ok. 4 - 4,5 cm.Włożyć do lodówki na czas powstawania musu jabłkowego.
Pozostałą część ciasta należy połączyć z mlekiem i dobrze rozdrobnić widelcem. Ciasto ma mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego - nie może mieć grudek. Odstawić.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Włożyć do garnka o grubym dnie i prażyć z odrobiną wody tak długo, aż jabłka zaczną się rozpadać. Dodać cukier, cynamon i odstawić do ostygnięcia.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Ciasto należy ponakłuwać widelcem i podpiec 12 minut. Po podpieczeniu dno wysypać bułką tartą i przełożyć jabłka. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta, wyrównać tak, aby dochodziło do boków i piec kolejne 40-45 minut do czasu aż wierzch będzie rumiany.
Ciasto wystudzić na kratce. Wystudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego!