Szarlotka - Wspólne pieczenie

Zostałam zaproszona przez Sarę - Pieczarkę MySię do wspólnego pieczenia szarlotki z jej przepisu.

Do pieczenia nikt namawiać mnie nie musi, dlatego dziś mogę zaproponować wam smaczny i bezproblemowy przepis na szarlotkę.
Serdecznie dziękuje za zaproszenie! Świetna akcja :)




Składniki na ciasto:


250 g mąki pszennej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 żółtka,
125 g masła,
4 łyżki cukru

Składniki na mus jabłkowy:

1,5 kg jabłek,
cukier do smaku - u mnie 3 łyżki
2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

100 ml mleka,
2 łyżki bułki tartej

Składniki na ciasto połączyć i zagnieść, aby było gładkie i lśniące. Podzielić na dwie części - 3/4 i 1/4 ciasta. 
Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm - spód należy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Większą część ciasta wyłożyć spód i boki tortownicy - do wysokości ok. 4 - 4,5 cm.Włożyć do lodówki na czas powstawania musu jabłkowego.

Pozostałą część ciasta należy połączyć z mlekiem i dobrze rozdrobnić widelcem. Ciasto ma mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego - nie może mieć grudek. Odstawić.

Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Włożyć do garnka o grubym dnie i prażyć z odrobiną wody tak długo, aż jabłka zaczną się rozpadać. Dodać cukier, cynamon i odstawić do ostygnięcia.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Ciasto należy ponakłuwać widelcem i podpiec 12 minut. Po podpieczeniu dno wysypać bułką tartą i przełożyć jabłka. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta, wyrównać tak, aby dochodziło do boków i piec kolejne 40-45 minut do czasu aż wierzch będzie rumiany.

Ciasto wystudzić na kratce. Wystudzone posypać cukrem pudrem. 

Smacznego!



Popularne posty