niedziela, 12 maja 2013

Wiosna na talerzu!

W końcu się doczekałam! Sezon na szparagi został rozpoczęty! 
Na targu robi się już pięknie kolorowo - świeży szpinak, szczaw, botwinka, rzodkiewki, duże pęczki natki pietruszki, koperku i szczypiorku! Tak pysznie!

Dzisiejszy wpis sponsoruje moje uwielbienie do kanapek, świeżości warzyw i ich pięknych kolorów :) 


Składniki:

mała bagietka,
kilka zielonych szparagów,
mała cukinia,
ząbek czosnku,
pomidorki koktajlowe,
świeża bazylia,
ricotta,
oliwa cytrynowa, 
sól i pieprz,
parmezan

Bagietkę należy wcześniej opiec / zgrillować / podgrzać na patelni - żeby była chrupiąca.
Ze szparagów odłamać łyko - wystarczy delikatnie napiąć szparaga, a on sam złamie się w odpowiednim miejscu. Gotuje w osolonej wodzie, ze szczyptą cukru i odrobiną masła. Wystarczy dosłownie 4-5 minut gotowania. Kiedy są ugotowane odcedzamy je na durszlaku. W między czasie małą cukinię kroję obieraczką do warzyw na cienkie, długie wstążki. Na małej patelni rozgrzewam oliwę cytrynową ze zmiażdżonym czosnkiem, wrzucam cukinię i smażę dosłownie z minutkę - doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Wcześniej podgrzaną bagietkę smaruję ricottą, następnie układam wstążki cukinii, szparagi, świeżą bazylię i pomidorki koktajlowe. 

Tak przygotowaną kanapką cieszymy wzrok i szybciutko spożywamy mrucząc przy tym rozkosznie ;) Mmmmm jakie to dobre!

Smacznego!






22 komentarze :

  1. Pięknie, kolorowo! Lubię to! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) Dziękuje! Pozdrawiam serdecznie :))

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. :) Za to uwielbiam wiosnę i lato - cudowne i tak pięknie kolorowe owoce i warzywa! Pozdrawiam! :)

      Usuń
  3. Wiosno wiosno! Przepyszna bagieteczka :) Prezentuje się świetnie, same na niej pyszności i zdrowie! A zdjęcie zresztą jak zwykle przecudowne !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszna! Dziękuje ogromnie :) Bardzo się ciesze :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Robisz boskie kanapki! Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehehe, dziękuje :) Lubię kanapki i z pewnością będą one częścią bloga :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. Rewelacyjne połączenie smaków i przede wszystkim kolorów. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje! Zachęcam do zrobienia takiej kanapeczki :) Pycha! :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Wiosennie i potymistycznie. Lubię takie połączenia na kanapkach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zupełnie tak jak ja :) Ciesze się, że kanapka się podoba :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  7. Pyszne, cała zimę czekałem na te zapachy, smaki i kolory...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czeka się długo, ale warto :) Wszystko jest takie pyszne! Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Ja też ogromnie lubię ten czas - równolegle ze wzrostem ilości warzyw na straganach (i moim talerzu) rosnie mi energia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację :) Cała siła w słońcu i kolorach :) Od razu chce się wszystko :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Ogromnie się ciesze :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. wow, wow, wow! Co za cudo! :D poproszę choćby kawałeczek! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Porcja raz :) Robi się :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń