Letnie racuszki
Zapraszam Was dzisiaj na pyszne racuszki. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i puszyste w środku.
Skrywają całą masę jagód i cytrynowy smak. Pyszne. Idealne na późne śniadanie.
Składniki:
130 g mąki,
szczypta soli,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka drożdży,
skórka starta z cytryny,
75 ml mleka,
1 jajko,
2 łyżeczki syropu fiołkowego,
100 g jagód
W misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki, na koniec delikatnie wmieszać w ciasto jagody.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie smażyć racuszki na rozgrzanym tłuszczu, ciasto nabierając łyżką.
Usmażone racuszki odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, żeby zebrać nadmiar tłuszczu.
Po tym czasie smażyć racuszki na rozgrzanym tłuszczu, ciasto nabierając łyżką.
Usmażone racuszki odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, żeby zebrać nadmiar tłuszczu.
Podawać posypane cukrem pudrem, ze świeżymi jagodami.
Z podanych składników wyszło ok. 15-16 racuszków.
Smacznego.
Z podanych składników wyszło ok. 15-16 racuszków.
Smacznego.