Sorbet malinowy
Pyszny. Orzeźwiający. Różany.
Słodki, choć też lekko kwaskowy.
Idealny.
Najlepszy.
Przepis pochodzi z książki "The modern pantry" Anna Hansen, można go znaleźć tu.
Składniki:
1 kg malin,
450 ml syropu,
sok z cytryny,
1 łyżka wody różanej
Syrop:
375 ml wody,
260 g cukru,
115 g płynnej glukozy*
Umieścić wszystkie składniki syropu w rondelku, doprowadzić do wrzenia - mieszając do momentu rozpuszczenia cukru.
Zmniejszyć ogień i gotować 5 minut.
Niewykorzystany, wcześniej wystudzony syrop możemy przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.
* Nie mogłam nigdzie kupić płynnej glukozy, więc kupiłam w proszku.
Rozpuściłam 45 g glukozy w 70 g wody.
Rozpuściłam 45 g glukozy w 70 g wody.
Do przygotowanego syropu wrzucamy umyte i oczyszczone maliny. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 4 minut - do czasu, aż maliny będą się rozpadać. Całość przecedzić przez drobne sitko, następnie przetrzeć maliny. Do przygotowanej masy dodać sok z cytryny oraz wodę różaną, wymieszać i schłodzić.
Schłodzoną masę wlewamy do maszynki do lodów i dalej postępujemy zgodnie z instrukcjami producenta.
Smacznego.