Marchewkowe placuszki
Uwielbiam wszelkie warzywne placuszki! Czy to z cukinii, z dynii czy marchewki. Takie placuszki są szybkie, zdrowe i bardzo smaczne! Zjedzone z kleksem gęstego jogurtu naturalnego, o tak wtedy są idealne!
Przepis zainspirowany placuszkami Nigela Slatera.
Składniki:
5 marchewek,
3 dymki,
1 jajko,
1 czubata łyżka mąki,
4 łyżki śmietany 30%,
garść startego parmezanu,
1/4 łyżeczki imbiru,
mała garść liści kolendry,
mała garść natki pietruszki,
mały ząbek czosnku,
sól, pieprz
jogurt naturalny, kolendra
Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać posiekaną dymkę, kolendrę i natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i imbirem, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodać śmietankę, roztrzepane jajko, parmezan i mąkę. Całość dobrze wymieszać. Placuszki smażyć na średnim ogniu, do zrumienienia. Podać z kleksem jogurtu naturalnego i świeżą kolendrą.
Z przepisu wychodzi ok. 16-18 placuszków.
Z przepisu wychodzi ok. 16-18 placuszków.
Smacznego.