Marokańska zupa z kalafiorem, "harissą" i kaszą jaglaną - Wegańskie warsztaty z Michałem Lachurem

Jakiś czas temu byliśmy w naszym ukochanym CookUp na warsztatach wegańskich z Michałem Lachurem. Kuchnia wegańska jakoś wcześniej zbytnio nas nie wciągała. Owszem lubimy sporo bezmięsnych rzeczy, a warzywa wielbimy, ale to byłoby na tyle!
Byliśmy ciekawi wegańskiego gotowania i świetnie trafiliśmy! Michał, nasz prowadzący, to niezwykły człowiek! Chyba nie uda Wam się go "zagiąć" jakimś pytaniem! On zna odpowiedź chyba na każde pytanie o zdrowe odżywianie, wartości odżywcze produktów i informacjami sypie jak z rękawa! Do tego mówi to w tak interesujący sposób, że można by godzinami siedzieć z rozdziabioną buzią i słuchać i słuchać! Tymbardziej, że tym wszystkim ciekawym informacjom towarzyszy jakże wspaniałe jedzenie!
Przygotowaliśmy pyszne smoothie z jarmużem w roli głównej, super szybką i bardzo pożywną szafranową zupę z quinoa, wege fajitas z nadzieniem z soczewicy i orzechów z salsą z pomidorów, brokułowy dahl z brązowym ryżem a na deser raw sernik z orzechów nerkowca!
Byliśmy zaskoczeni smakami, świetnym połączeniem przypraw!
I kiedy tak gotowaliśmy, mlaskając z zadowolenia każdemu przyświęcała jedna myśli - jaka ta kuchnia wegańska jest pyszna! Serio! Wracając po warsztatach do domu rozmawialiśmy o każdym daniu, co nam w nim szczególnie przypasowało i mocno zaczęliśmy się zastanawiać nad dalszym wegańskim gotowaniem.

Jeśli chcecie się zapoznać bliżej z kuchnią wegańską z całego serca polecamy Wam warsztaty Michała Lachura, a przed świętami szykują się rewelacyjne warsztaty - w planie m.in. świąteczne pierniczki, makowiec, ciasto marchewkowe i wiele innych - zobaczcie na stronie - KLIK

Dzisiaj mamy dla Was trochę zmodyfikowany przepis Michała - pyszną zupę marokańską z kalafiorem! Koniecznie spróbujcie - jest szybka i super prosta!


Składniki:

1 średni kalafior,
1 czerwona papryka,
2-3 ząbki czosnku,
3/4 łyżeczki mielonego kuminu,
1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
1/3 łyżeczki suszonych płatków chili,
1/4-1/3 łyżeczki mielonego cynamonu,
1 i 1/2 litra bulionu warzywnego,
1/3 szklanki kaszy jaglanej,
1/3 szklanki migdałów w całości lub migdałów w płatkach,
świeże zioła


Kalafiora podzielić na małe kawałki i dokładnie umyć.
Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej i na małym/średnim ogniu przesmażyć paprykę przez mniej więcej 5 minut.
Po tym czasie dodać drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek - chwilkę przesmażyć i dodać pokrojony kalafior. Całość przesmażyć kilka minut i dodać przyprawy - chili, cynamon, kolendrę oraz kumin. Kiedy warzywa są przesmażone całość zalewamy bulionem warzywnym.
Kaszę jaglaną wyłożyć na sitko, przelać wrzątkiem i po lekkim odsączeniu z nadmiaru wody przesmażyć chwilkę na klarowanym maśle na patelni, a następnie dorzucić do zupy.
Całość gotować na średnim ogniu przez około 20 minut. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta - dodajmy do niej wody lub więcej bulionu!
Do pojemnika blendera wrzucić całe migdały, zmiksować na małe kawałki i następnie uprażyć na rozgrzanej patelni.
Kiedy kasza  i warzywa są już miękkie część z nich wyławiamy łyżką cedzakową do miski, a resztę zawartości garnka miksujemy blenderem na krem, w międzyczasie dodajemy 3/4 uprażonych migdałów i dalej miksujemy!
Gotową zupę stawiamy ponownie na ogniu i dodajemy wyciągnięte wcześniej warzywa z kaszą i całość zagotowujemy.
Gotową zupę nakładamy do miseczek, posypujemy uprażonymi migdałami i świeżymi ziołami.

Smacznego :)

Ps. Poniżej kilka zdjęć z gotowania z Michałem w CookUp.






Popularne posty