Placuszki z kalafiora i komosy ryżowej

Kolejny świetny sposób na wykorzystanie resztek i przemycenie dobrocennych składników!
Świetnie smakuje ze świeżymi warzywami i dużą ilością sosu jogurtowego z ogórkiem i szczypiorkiem.
Koniecznie spróbujcie!
 Inspiracja od niezawodnej Donny Hay!



Składniki:
(na 15 sztuk)

ok. 350 g kalafiora,
ok. 220 g ugotowanej komosy ryżowej,
100 g fety,
2 jajka,
2 łyżki tahiny,
1 duży ząbek czosnku,
3/4 łyżeczki kuminu,
1/3 łyżeczki suszonych płatków chili,
1 łyżeczka za'ataru,
skórka starta z cytryny,
sól, pieprz,
5-7 łyżek mąki ryżowej,
natka pietruszki,
olej

dodatkowo: mix sałat, roszponka, ogórek, szczypiorek

10 łyżek jogurtu naturalnego,
2 łyżki tahiny,
1 łyżka soku z cytryny,
1/3 ogórka,
1/4 pęczka szczypiorku,
sól, pieprz


Kalafior podzielić na różyczki, włożyć do pojemnika blendera i drobno zmiksować.
Do miski włożyć ugotowaną komosę, rozdrobniony kalafior, pokruszoną fetę i tahinę - całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę startą z cytryny, roztprzepane jajka i posiekaną natkę pietruszki. 
Kiedy masa jest już dobrze ze sobą połączona dodajemy do niej mąkę ryżową, mieszamy dokładnie i formujemy placuszki. 
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, placuszki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy lekko olejem - placuszki pieczemy przez około 25 minut, do ładnego zrumienienia. 

W miseczce mieszamy ze sobą jogurt naturalny, tahinę, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i drobno pokrojony lub starty na tarce o grubych oczkach ogórek. Doprawić solą i pieprzem.

Placuszki podajemy ze świeżymi warzywami z dużą ilością sosu!
Smacznego :) 





Popularne posty