Warzywo - Dominika Wójciak i KONKURS!!
Jesteśmy fanami MasterChefa, ale tylko Australijskiego!
Gdybyście nas zapytali, która jest aktualnie polska edycja programu - z pewnością byśmy Wam nie odpowiedzieli! Oglądaliśmy w sumie kilka odcinków i zupełnie nas nie wciągnęło.
Dominikę Wójciak kojarzymy z okładki książki po wygranej w MasterChefie, ale kiedy trafiła do nas ta książka - żałujemy, że nie znamy wcześniejszych przepisów i dokonań autorki!
Zdecydowanie jesteśmy warzywnymi fanami! W naszym domu nie ma dnia bez warzyw! Nie ma obiadu bez warzyw! A co więcej, zazwyczaj do obiadu jemy dwa rodzaje warzyw - jedne na surowo - np. w formie sałatki czy surówki, drugie po jakiejś obróbce termicznej - gotowane, smażone czy pieczone! Tak lubimy najbardziej - różne smaki i tekstury!
Po prostu warzywa uwielbiamy!
Gdybyście nas zapytali, która jest aktualnie polska edycja programu - z pewnością byśmy Wam nie odpowiedzieli! Oglądaliśmy w sumie kilka odcinków i zupełnie nas nie wciągnęło.
Dominikę Wójciak kojarzymy z okładki książki po wygranej w MasterChefie, ale kiedy trafiła do nas ta książka - żałujemy, że nie znamy wcześniejszych przepisów i dokonań autorki!
Zdecydowanie jesteśmy warzywnymi fanami! W naszym domu nie ma dnia bez warzyw! Nie ma obiadu bez warzyw! A co więcej, zazwyczaj do obiadu jemy dwa rodzaje warzyw - jedne na surowo - np. w formie sałatki czy surówki, drugie po jakiejś obróbce termicznej - gotowane, smażone czy pieczone! Tak lubimy najbardziej - różne smaki i tekstury!
Po prostu warzywa uwielbiamy!
Wiecie jaka była nasza reakcja po przejrzeniu tej książki? Pierwsza myśl?
Chcemy od razu wypróbować i zjeść 90% przepisów!
Książka podzielona jest na działy - w każdym dziale znajdziemy od kilku do kilkunastu przepisów na konkretne warzywo! Dominika kulinarną podróż rozpoczyna od rabarbaru! Następnie przeprowadza nas przez buraka i botwinkę, bób, kapustę, ziemniaki, marchewkę, kalafiora, cukinię, fasolę, dynię, a na samym końcu znajdziemy różne ciekawe dodatki do warzyw - typu pieczona feta, sos tahini czy przepis na melasę z granatów.
Ta książka to 111 warzywnych propozycji! Wydanych w pięknej książce i opatrzonych bardzo apetycznymi zdjęciami, które zresztą zrobiła autorka książki! Świetna robota!
Nie myślcie, że w książce znajdziecie tylko propozycje warzyw jako dodatki do obiadu czy na sałatki/ surówki! W tej książce znajdziecie wiele ciekawych, świeżych i nowych przepisów na śniadania, obiady, przekąski czy nawet słodkości!
Znajdziecie przepisy na croissanty z kremem migdałowym i rabarbarem, na kokosową owsiankę z konfiturą z rabarbaru i czereśni, śniadaniowy krem z burakiem i owocami leśnymi czy przepis na wegetariańską kanapkę BLT z upieczonym burakiem! Wszystko wygląda tak cudownie apetycznie, kusi pięknymi kolorami, że ciężko się powstrzymać i nie zacząć od razu z książki gotować! Tak teraz, natychmiast!
Są i syte obiadowe propozycje - mussaka z ziemniakami, wegetariańska zapiekanka pasterska z puree dyniowym, pyszne burgery z fasoli z pieczarkami czy marchewkowe lasagne bolognese! Poza tym jest sporo wspaniałych propozycji na zupy - chłodnik marchewkowy z pomarańczą i melonem, kremowa zupa z białej fasoli z wędzoną oliwą czy miso z chrupiącą marchewką, szparagami i omletem japońskim! Sami powiedzcie - aż chce się wszystko zjeść!
My na pierwszy rzut musimy zrobić - smażoną fasolę z kaparami, suszonymi pomidorami i majerankiem, pasztet z fasoli z pieczonym czosnkiem i jabłkiem, omlet z cukiniowym pad thai z tofu, marynowaną cukinię z hummusem i pieczonymi pomidorkami czy chociażby masło cukiniowo-bazyliowe! Choć gdybyśmy chcieli wymienić wszystkie przepisy, na które mielibyśmy w tej chwili ochotę ta lista szybko by się nie skończyła!
Dla miłośników słodkości też się coś znajdzie - bardzo intrygujące rabarbarowe tiramisu z chałwą, chlebek bananowo-cukiniowy czy chociażby bardzo czekoladowy tort z cukinią!
Co możemy Wam powiedzieć w podsumowaniu? Z pewnością będzie to książka, po którą będziemy bardzo często sięgać! I bez różnicy jaka to pora roku zawsze znajdziemy w niej coś dla siebie - na małą przekąskę, lunch, obiad czy coś słodkiego na ząb!
My książkę bardzo polecamy!
________________________________________________________________
KONKURS!!!
Mamy dla Was jeden egzemplarz książki Dominiki - podarujemy go osobie, która oczaruje nas swoim ciekawym pomysłem na swoje ulubione warzywo - ciekawe połączenie smaków a może przypraw? Czy fajna propozycja podania?! Oczarujcie nas propozycjami w komentarzach pod tym postem!
Macie czas do 27 listopada, do piątku do północy!
Powodzenia :)
____________________________________________________________________
Dziękujemy Wam serdecznie za wszystkie komentarze! Jak tu nie kochać warzyw?! Tyle cudownych pomysłów nam przedstawiliście!
Ogromnie żałujemy, że nagroda jest tylko jedna. To była trudna decyzja, ale postanowiliśmy, że książka tym razem trafi do Justyny - kuchennefascynacje.
Justynie serdecznie gratulujemy i prosimy o kontakt z nami w celu podania danych do wysyłki nagrody - plateofjoy@gmail.com
Dziękujemy Wam serdecznie za udział w konkursie i zapraszamy na dniach na kolejny konkurs!