środa, 12 czerwca 2013

Kanapka ze szparagami i wędzonym łososiem

Zastanawiam się jakie produkty zawsze kupujecie?! Bez jakich rzeczy nie jesteście sobie wyobrazić cotygodniowych zakupów? U mnie zawsze, ale to zawsze w największej ilości są warzywa! 
Nie może zabraknąć cukinii, pomidorków, bakłażana, szpinaku, marchewki, pieczarek ...  lista jest długa! Zawsze głupieje z zachwytu jak widzę stosy warzyw i owoców, chce mieć wszystko! 
Nie umiem koło nich przejść tak zupełnie obojętnie! 
Zawsze poprawiają mi nastrój - swoimi kolorami, więc kiedy masz gorszy dzień zrób sobie kolorową kanapkę ze wszystkim tym co lubisz! Ma być kolorowa i piękna! Dzięki niej masz poczuć się rozpieszczony/a. :)
Mnie rozpieszczały surowe szparagi, pomidorki, zielony groszek, świeży szpinak, ricotta i wędzony łosoś.
Pysznie, kolorowo i taak smacznie! 



Składniki:

mała bagietka,
2-3 szparagi, 
garstka ugotowanego zielonego groszku,
garstka świeżych liści szpinaku,
kilka pomidorków koktajlowych,
plaster wędzonego łososia,
ricotta,
oliwa z oliwek,
sól, pieprz,
sok z cytryny / ocet winny

Szparagi, pomidorki i szpinak należy dokładnie umyć i osuszyć. Oczyszczone szparagi należy pociąć na wstążeczki za pomocą obieraczki do warzyw, włożyć do miseczki polać oliwą i skropić sokiem z cytryny bądź octem winnym.
Bagietkę smarujemy ricottą, układamy wędzonego łososia, listki świeżego szpinaku, groszek, przepołowione pomidorki oraz wstążeczki szparagów. Doprawić do smaku. Gotowe!

Smacznego! :)









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...