Szybki obiad - Kurczak i szparagowa sałatka
Nie wiem czy interesują Was przepisy na mega szybkie obiady, ale myślę, że czasami każdemu zależy na czymś szybkim i smacznym. Dzisiejsza propozycja właśnie taka jest!
Soczysta pierś kurczaka oraz pyszna i super zdrowa sałatka z zielonych warzyw, pycha!
Składniki:
pojedyncza pierś kurczaka,
masło klarowane,
2-3 gałązki świeżego tymianku,
kilka listków świeżej szałwii,
1/4 cytryny
kilka zielonych szparagów,
garść świeżych liści szpinaku,
garść ugotowanego zielonego groszku,
1/4 cytryny,
oliwa z oliwek,
sól,
świeżo zmielony czarny pieprz
Pierś kurczaka należy umyć i oczyścić, wysuszyć i przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wkładamy mięso i przesmażamy z każdej strony po kilka minut do uzyskania ładnego zrumienienia. W międzyczasie wrzucamy na patelnię świeże listki tymianku i szałwii. Na koniec smażenia dodajemy sok z cytryny.
Pierś przekładamy na talerz, możemy polać mięso ziołowo-cytrynowym masełkiem z patelni.
Liście szpinaku i szparagi należy dobrze umyć i osuszyć. Groszek i szpinak umieszczamy w misce, obieraczką do warzyw tniemy szparagi w wąskie wstążeczki i dorzucamy do reszty warzyw.
Całość skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Pierś przekładamy na talerz, możemy polać mięso ziołowo-cytrynowym masełkiem z patelni.
Liście szpinaku i szparagi należy dobrze umyć i osuszyć. Groszek i szpinak umieszczamy w misce, obieraczką do warzyw tniemy szparagi w wąskie wstążeczki i dorzucamy do reszty warzyw.
Całość skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego. :)