Croissant z rabarbarem
Ostatnio gdzieś na Pinterest wpadło mi w oko zdjęcie rogalika z rabarbarem.
Pomyślałam czemu nie, w sam raz na niedzielne drugie śniadanie.
Jak pomyślałam tak zrobiłam! :)
Zapraszam na świeżuteńkie croissanty z rabarbarem. Idealne na drugie śniadanie, czy podwieczorek.
Jak pomyślałam tak zrobiłam! :)
Zapraszam na świeżuteńkie croissanty z rabarbarem. Idealne na drugie śniadanie, czy podwieczorek.
Szybkie i pyszne.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego,
3 łodygi rabarbaru,
skórka starta z cytryny,
4 łyżki cukru*
Rabarbar należy dokładnie umyć i odciąć końcówki. Następnie każdą łodygę przekroić na pół wzdłuż, tak samo postąpić z otrzymanymi połówkami. Rabarbar należy pokoić w niewielkie kawałki, takie pół centymetrowe. Wrzucić wszystko do miseczki, dodać skórkę startą z całej cytryny oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszać.
Płat ciasta francuskiego przekroić na pół, a każdą z połówek naciąć po skosie otrzymując cztery duże trójkąty - chciałam, aby każdy rogalik był duży. Na każdy trójkąt ciasta wykładamy ok. dwóch łyżek rabarbaru z cukrem i skórką cytrynową. Zwijamy delikatnie rogalik.
Uformowane posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego. :)
* Rogaliki nie są słodkie, są lekko kwaskowe. Jeżeli ktoś woli słodsze proponuje dodać więcej cukru.