Zielona tarta

Lubię tarty za ich uniwersalność.
Co jakiś czas przygotowuje kruche ciasto, czy to w wersji słodkiej czy wytrawnej i wkładam do zamrażalnika, kiedy przychodzi ochota na tartę w chwilę mam obiad albo deser gotowy.
Do tarty możemy użyć dosłownie wszystkiego! Idealna do oczyszczania lodówki z resztek, zawsze znajdziemy albo warzywa, albo np. resztę z pieczonego kurczaka, takimi sposobami przynajmniej nie marnujemy żywności.

Kruche ciasto - Michel Roux "Ciasta". 



Kruche ciasto:

250 g mąki,
125 g masła, lekko zmiękczonego i pokrojonego w kostkę,
1 jajko,
1 łyżeczka drobnego cukru,
1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli,
40 ml zimnej wody

Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, do którego wkładamy masło, sól, cukier i jajko. 
Palcami połączyć ze sobą składniki, kiedy będzie miało konsystencję mniej więcej kruszonki należy wlać wodę. Szybko wyrobić gładkie ciasto, uformować z niego kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki.

Składniki:

pęczek zielonych szparagów,
pół opakowania świeżego szpinaku,
3 garści ugotowanego zielonego groszku,
1 spora cukinia,
1 ząbek czosnku,
3 łyżki ricotty,
1 jajko,
3 łyżki śmietany 18%,
oregano,
sól, pieprz

ew. łosoś, kurczak, indyk, dojrzewająca szynka, parmezan, mozzarella, chilli

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Rozwałkowanym ciastem wykładamy formę do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Na tak przygotowane ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy np. ryż, albo suszoną fasolę celem obciążenia. Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 min. Po upływie tego czasu wyciągamy papier do pieczenia z obciążeniem i podpiekamy tartę jeszcze ok. 5 minut.
Wyciągamy z piekarnika, obniżając temperaturę do 170 stopni.

Szparagi należy umyć i odłamać łykowate końcówki, jeżeli zależy nam na miękkich szparagach w tarcie polecam podgotować je dosłownie z minutkę, ja ten krok pominęłam.
Szpinak należy umyć, cukinię obieraczką do warzyw pociąć wzdłuż na wstążeczki.
Do miseczki wbić jajko, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz i oregano - całość należy dobrze wymieszać.

Na spodzie tarty rozsmarowujemy trochę sosu śmietanowo-jajecznego, wykładamy część szpinaku i rozkładamy ricottę. Następnie układamy resztę szpinaku i część cukinii oraz groszku, wykładamy resztę sosu śmietanowego i układamy resztę warzyw. Główki szparagów możemy posmarować delikatnie miękkim masłem. Do tarty możemy dodać inne dodatki - według naszych gustów i zapasów lodówkowych!

Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze z 15-20 minut.
Smacznego.











Popularne posty