wtorek, 18 czerwca 2013

Kurczak, pesto i szparagi


Od zeszłego roku jest to nasza pozycja obowiązkowa. Uwielbiam pesto i z chęcią jadłabym je ciągle ;) 
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. Możemy dowolnie zmieniać warzywa - bób, groszek, fasolka szparagowa, młoda marchewka, kalarepka, świeży szpinak - na co tylko mamy ochotę!
Tak przygotowany kurczak jest soczysty i rozpływający się w ustach, ze wspaniałym aromatem długo dojrzewającej szynki. 
Uwaga : uzależnia ;)



Składniki:

2-3 pojedyncze piersi kurczaka, 
pęczek zielonych szparagów,
kilka plasterków szynki długo dojrzewającej,
sól, pieprz
mąka, 
oliwa z oliwek,
pesto bazyliowe,
świeża bazylia,
śmietanka kremówka

Szparagi oczyścić i odłamać łykowate końcówki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i przelać zimną wodą. 
Pierś kurczaka umyć i oczyścić, przekroić w poprzek na dwa cieńsze filety. Oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Każdy filet obwinąć szynką.
Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć wcześniej przygotowanego kurczaka z każdej strony przez około 6 minut. Następnie należy wlać śmietankę i dodać pesto - ilości według uznania*.
Całość należy delikatnie przemieszać, dodać szparagi i chwilkę podgotować do lekkiego zgęstnienia sosu.
Doprawić do smaku pieprzem i dołożyć listki bazylii.

Smacznego!


* Nie podaje ani ilości śmietanki, ani pesto - uważam, że każdy sam zadecyduje ile sosiku chce uzyskać. Dla jednej osoby 100 ml śmietanki i dwie łyżeczki pesto będą odpowiednie, dla drugiej 300 ml i 3 łyżki ;)
Próbujcie i dostosowujcie do swoich upodobań :)






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...