wtorek, 18 czerwca 2013

Kurczak, pesto i szparagi


Od zeszłego roku jest to nasza pozycja obowiązkowa. Uwielbiam pesto i z chęcią jadłabym je ciągle ;) 
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. Możemy dowolnie zmieniać warzywa - bób, groszek, fasolka szparagowa, młoda marchewka, kalarepka, świeży szpinak - na co tylko mamy ochotę!
Tak przygotowany kurczak jest soczysty i rozpływający się w ustach, ze wspaniałym aromatem długo dojrzewającej szynki. 
Uwaga : uzależnia ;)



Składniki:

2-3 pojedyncze piersi kurczaka, 
pęczek zielonych szparagów,
kilka plasterków szynki długo dojrzewającej,
sól, pieprz
mąka, 
oliwa z oliwek,
pesto bazyliowe,
świeża bazylia,
śmietanka kremówka

Szparagi oczyścić i odłamać łykowate końcówki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i przelać zimną wodą. 
Pierś kurczaka umyć i oczyścić, przekroić w poprzek na dwa cieńsze filety. Oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Każdy filet obwinąć szynką.
Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć wcześniej przygotowanego kurczaka z każdej strony przez około 6 minut. Następnie należy wlać śmietankę i dodać pesto - ilości według uznania*.
Całość należy delikatnie przemieszać, dodać szparagi i chwilkę podgotować do lekkiego zgęstnienia sosu.
Doprawić do smaku pieprzem i dołożyć listki bazylii.

Smacznego!


* Nie podaje ani ilości śmietanki, ani pesto - uważam, że każdy sam zadecyduje ile sosiku chce uzyskać. Dla jednej osoby 100 ml śmietanki i dwie łyżeczki pesto będą odpowiednie, dla drugiej 300 ml i 3 łyżki ;)
Próbujcie i dostosowujcie do swoich upodobań :)






20 komentarzy :

  1. Wygląda bardzo smakowicie! Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo smakowicie :) Zachęcam do wypróbowania :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Też robiłam tego kuraka, wszakże w moim wykonaniu znacznie odbiegał wyglądem od oryginału, Twój za to prezentuje się idealnie:D Myślę jednak, że smak w obu przypadkach był tak samo dobry:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I o smaku tu właśnie chodzi :) To jest najważniejsze :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. przepięknie wygląda! lubię kurczaka, ale często kończy się to na pieczonej wersji, coraz to z tymi samymi przyprawami, lub z patelni w tradycyjnej panierce z jajka, mąki i bułki tartej. a u Ciebie na blogu odkrywam ciągle to nowe możliwości na kurczaka, proste i jakże smakowite! Moim faworytem na długo zostanie oszukany kurczak ;) ale dzisiejszą propozycję na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Lubię kurczaka za to, że jest uniwersalny i zawsze może inaczej smakować :) Zachęcam do wypróbowania, jest przepyszny! Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Mega apetycznie to danie wyglada!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje jeszcze lepiej! Zachęcam do spróbowania :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. kurczak, szparagi i pesto, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? Składniki idealne :) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Świetny przepis... Idealnie dobrane składniki :) Zjadłabym !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Koniecznie musisz wypróbować! Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. CUDO! Piękne danie i jak zwykle cudowne zdjęcia :). Niezwykle apetycznie tu u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O rany dziękuje :) Zachęcam do wypróbowania, smakuje wybornie :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Dzięki :) I pyszne! Polecam :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  9. właśnie robię, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) Mam nadzieje, że smakowało :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń