Sernik na zimno z rabarbarem

Od jakiegoś czasu zastanawiałam się nad wykorzystaniem mascarpone do mas sernikach na zimno czy do musów. 
Wpadł mi w oczy ten przepis na Kwestii Smaku, musiałam go wypróbować.
Jest pyszny i znika w oka mgnieniu! Dosłownie! 
Udało mi się tylko dwa zdjęcia zrobić zanim zostały okruszki ;)  
Poniżej przepis z moimi zmianami.



Spód:

80 g biszkoptów lady fingers,
ew. 3 łyżki rumu, herbaty, soku do zwilżenia biszkoptów - pominęłam

Masa:

350 g mascarpone,
220 g śmietany kremówki, 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1/2 szklanki cukru,
3 łyżeczki żelatyny,
1/4 szklanki wody + 3-4 łyżki 

Galaretka:

5 łodyg rabarbaru,
1/3 szklanki cukru,
1 galaretka (35g) malinowa lub truskawkowa,
1 łyżeczka wody różanej - opcjonalnie

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy biszkopty. Możemy je zwilżyć przy pomocy herbaty, rumu czy soku. 

Rabarbar należy dokładnie umyć i odciąć końce. Pokroić na pół centymetrowe kawałki, które następnie wrzucamy do garnuszka.
Wsypujemy cukier i przesmażamy na średnim ogniu przez około minutę. Wlać dwie szklanki wody i zagotować. Następnie garnek należy ściągnąć, łyżką cedzakową odsączyć rabarbar, a do pozostałej wody wsypać galaretkę. Dobrze wymieszać do rozpuszczenia żelatyny, włożyć z powrotem rabarbar i zostawić do ostygnięcia.

Żelatynę wymieszać z 1/4 szklanki wody i zostawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Po tym czasie dodać do żelatyny jeszcze z 3-4 łyżki gorącej wody i dokładnie mieszać do czasu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Lekko ostudzić, żelatyna ma być lekko ciepła.

Do miski wkładamy mascarpone, ekstrakt waniliowy i cukier, całość należy dobrze zmiksować przez ok. 2-3 minuty. Dodać śmietankę kremówkę i ubijać dalej, przez około 3 minuty do uzyskania jednolitej, gęstej i sztywnej masy. Następnie należy wlać ostudzoną, lekko ciepłą żelatynę i całość zmiksować do połączenia się z masą. 
Uzyskany krem przekładamy do tortownicy na wyłożone wcześniej biszkopty, wyrównujemy wierzch i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny do schłodzenia.
Tężejącą galaretkę wraz z rabarbarem należy wyłożyć na schłodzoną wcześniej masę śmietanową z mascarpone i ponownie włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Smacznego! :)











Popularne posty