poniedziałek, 10 czerwca 2013

Sernik na zimno z rabarbarem

Od jakiegoś czasu zastanawiałam się nad wykorzystaniem mascarpone do mas sernikach na zimno czy do musów. 
Wpadł mi w oczy ten przepis na Kwestii Smaku, musiałam go wypróbować.
Jest pyszny i znika w oka mgnieniu! Dosłownie! 
Udało mi się tylko dwa zdjęcia zrobić zanim zostały okruszki ;)  
Poniżej przepis z moimi zmianami.



Spód:

80 g biszkoptów lady fingers,
ew. 3 łyżki rumu, herbaty, soku do zwilżenia biszkoptów - pominęłam

Masa:

350 g mascarpone,
220 g śmietany kremówki, 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1/2 szklanki cukru,
3 łyżeczki żelatyny,
1/4 szklanki wody + 3-4 łyżki 

Galaretka:

5 łodyg rabarbaru,
1/3 szklanki cukru,
1 galaretka (35g) malinowa lub truskawkowa,
1 łyżeczka wody różanej - opcjonalnie

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy biszkopty. Możemy je zwilżyć przy pomocy herbaty, rumu czy soku. 

Rabarbar należy dokładnie umyć i odciąć końce. Pokroić na pół centymetrowe kawałki, które następnie wrzucamy do garnuszka.
Wsypujemy cukier i przesmażamy na średnim ogniu przez około minutę. Wlać dwie szklanki wody i zagotować. Następnie garnek należy ściągnąć, łyżką cedzakową odsączyć rabarbar, a do pozostałej wody wsypać galaretkę. Dobrze wymieszać do rozpuszczenia żelatyny, włożyć z powrotem rabarbar i zostawić do ostygnięcia.

Żelatynę wymieszać z 1/4 szklanki wody i zostawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Po tym czasie dodać do żelatyny jeszcze z 3-4 łyżki gorącej wody i dokładnie mieszać do czasu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Lekko ostudzić, żelatyna ma być lekko ciepła.

Do miski wkładamy mascarpone, ekstrakt waniliowy i cukier, całość należy dobrze zmiksować przez ok. 2-3 minuty. Dodać śmietankę kremówkę i ubijać dalej, przez około 3 minuty do uzyskania jednolitej, gęstej i sztywnej masy. Następnie należy wlać ostudzoną, lekko ciepłą żelatynę i całość zmiksować do połączenia się z masą. 
Uzyskany krem przekładamy do tortownicy na wyłożone wcześniej biszkopty, wyrównujemy wierzch i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny do schłodzenia.
Tężejącą galaretkę wraz z rabarbarem należy wyłożyć na schłodzoną wcześniej masę śmietanową z mascarpone i ponownie włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Smacznego! :)











20 komentarzy :

  1. Rabarbaru tak jeszcze nie próbowałam. Zawsze truskawki daję do sernika na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobrze tak smakuje! Sernik w takim wydaniu jest pyszny! Polecam :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Galaretka - tak! rabarbar - taaaak! Super :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) Ciesze się, że jesteś na TAK :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. sernik na zimno już brzmi dobrze, a jeszcze z rabarbarem...mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? Sernik na zimno to jest to :) Pychotka! Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Tak dawno nie jadłam rabarbaru, że chyba nie pamiętam jak smakuje. Miło byłoby odświeżyć wspomnienia takim sernikiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, zdecydowanie :) Koniecznie! :) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. prawdziwie letnie ciasto...wygląda i brzmi super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Korzystajmy z rabarbaru ile się da :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  7. jestem pod wielkim wrażeniem! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że sernik przypadł do gustu :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Wyglada suuuuper! :) Swietny pomysl z tym rabarbarem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszny! Zdecydowanie polecam i zachęcam do wypróbowani : )Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Rabarbarowe pokuszenie ... pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje serdecznie :) Rabarbarowe pokuszenie - ależ ładnie to brzmi! :)

      Usuń
  10. Witam. A tej zelatyny to 3 łyżeczki małe? Czy te wieksze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam łyżeczki miarki - pojemność to 5 ml, z pewnością nie będzie to maleńka łyżeczka. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń