środa, 5 czerwca 2013

Szybki obiad - Kurczak i szparagowa sałatka

Nie wiem czy interesują Was przepisy na mega szybkie obiady, ale myślę, że czasami każdemu zależy na czymś szybkim i smacznym. Dzisiejsza propozycja właśnie taka jest!
Soczysta pierś kurczaka oraz pyszna i super zdrowa sałatka z zielonych warzyw, pycha!



Składniki:

pojedyncza pierś kurczaka, 
masło klarowane,
2-3 gałązki świeżego tymianku,
kilka listków świeżej szałwii,
1/4 cytryny


kilka zielonych szparagów,
garść świeżych liści szpinaku,
garść ugotowanego zielonego groszku,
1/4 cytryny,
oliwa z oliwek, 
sól,
świeżo zmielony czarny pieprz

Pierś kurczaka należy umyć i oczyścić, wysuszyć i przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wkładamy mięso i przesmażamy z każdej strony po kilka minut do uzyskania ładnego zrumienienia. W międzyczasie wrzucamy na patelnię świeże listki tymianku i szałwii. Na koniec smażenia dodajemy sok z cytryny.
Pierś przekładamy na talerz, możemy polać mięso ziołowo-cytrynowym masełkiem z patelni.

Liście szpinaku i szparagi należy dobrze umyć i osuszyć. Groszek i szpinak umieszczamy w misce, obieraczką do warzyw tniemy szparagi w wąskie wstążeczki i dorzucamy do reszty warzyw.
Całość skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 

Smacznego. :)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...