poniedziałek, 19 sierpnia 2013

O śniadaniowych rogalikach i marzeniach!

Ostatnio dzieją się w moim życiu rzeczy piękne, wprost wspaniałe. 
Założenie bloga było dla mnie ważnym wydarzeniem. Nawet nie przypuszczałam, że będzie on tak dobrze przez Was odebrany! Dzięki niemu poznaje wspaniałych ludzi, Was! Jesteście niesamowici, wspieracie i motywujecie do dalszej pracy i rozwoju!
 Nie spodziewałam się też, że blog pomoże mi spełniać dalsze marzenia! 
Ostatnio udało mi się wygrać pewien konkurs, organizowany dla blogerów przez stronę Pokochaj Olej Rzepakowy. Należało stworzyć danie z rodzimych składników z użyciem oleju rzepakowego - wygrał m.in. mój przepis na kurczaka - smaki polskiego lata. I mimo, że najwspanialszy KitchenAid jest już u mnie w domu, ja ciągle z zachwytem i niedowierzaniem na niego spoglądam!
Skoro taki pomocnik został mi sprezentowany trzeba było zabrać się do roboty! Na pierwszy ogień poszło ciasto drożdżowe.

Co do rogalików, są pyszne! Robiłam je praktycznie dzień po dniu, bo w takim tempie zniknęły!
Mięciutkie i puchate w środku, szybkie i bezproblemowe, idealne z masełkiem - wspaniale będą pasowały zarówno do dżemów, jak i do wędlin czy serów.





Składniki:
12 sztuk

550 g mąki pszennej typ 650,
1 łyżeczka soli,
1 łyżka cukru,
20 g świeżych drożdży,
2 łyżki oleju rzepakowego,
1 jajko - w temp. pokojowej,
240 ml mleka - w temp. pokojowej,
55 g miękkiego masła

jajko, łyżka mleka, mak

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie, miękkie ciasto - wyrabiałam mikserem ok. 7 minut.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, u mnie zajęło to około półtorej godziny.
Po tym czasie ciasto należy odgazować i wyłożyć na blat - ciasto nie jest klejące, więc nawet nie podsypywałam blatu mąką. Rozwałkować na koło o średnicy 42-43 cm, przy pomocy noża przeciąć na cztery równe części, a każdą z tych części podzielić jeszcze na kolejne trzy. Każdy kawałek zwinąć od najszerszej części do najwęższej tworząc rogalik.
Przygotowane rogaliki ułożyć na blaszce w sporych odstępach między sobą, przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 min.
Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać makiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 20-23 minuty.
Studzić na kratce.

Smacznego.









29 komentarzy :

  1. Ale piękne! Nabrałam na nie niesamowitej ochoty :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje! Zachęcam do zrobienia, są pyszne! :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. gratulacje! :) przepiękne te rogaliki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje! Bardzo dziękuje :) Serdecznie pozdrawiam!

      Usuń
  3. Serdeczne gratulacje! U mnie niestety kiciuś dalej w strefie marzeń :) Piękne rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki, żeby szybko to marzenie i u Ciebie się spełniło :) Pozdrawiam serdecznie i dziękuje!

      Usuń
  4. Wspaniałe.
    W sam raz na śniadanie, posmarowane dżemem lub masłem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje! Zdecydowanie tak, są pyszne! Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Gratulacje! Nawet nie wiedziłam, że pomocnik to wygrana w konkursie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, tak właśnie wygrany - radość przeogromna :) Dzięki wielkie, pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Chyba jutro będą na śniadanie ;) Dziś już za późno :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo się cieszę. Proszę o informację zwrotną jak smakowały :) Serdecznie pozdrawiam!

      Usuń
    2. Wyszły pyszne ;) Pozdrawiam.

      Usuń
    3. Ciesze się ogromnie! Dziękuje za informację zwrotną :) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Piękna nagroda! Gratuluję!
    Rogaliki rzeczywiście proste i pyszne. Wypróbowałam. Każdy trójkącik smarowałam jeszcze powidłami.
    Zapraszam Cię do współtworzenia listy "Na zakwasie i na drożdżach" Twoje rogaliki będą na niej pięknie wyglądać http://zapachchleba.blogspot.com/p/na-zakwasie-i-na-drozdzach.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie się cieszę! Dziękuje za zaproszenie, z chęcią przyglądnę się bliżej! Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  8. Kasia, piekne rogaliki, jak Ty je zrobilas? One sa perfekcyjnie rogalikowe. Uwielbiam takie na sniadanie, a w zimie z kakao i wlasna konfitura na podwieczorek:)
    Ok, jest jakas roznica w robieniu ciasta drozdzowego z kiciusiem? ;)
    Pozdrowionka:)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehehe ;) Oj tak! Powiem Ci, że aż czuje niedosyt! Ciągle mi mało ;) Teraz mogłabym wyrabiać ciasto w ilościach hurtowych ;) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Aha, tak to już jest z kiciusiem:) zgrany team się z was robi:)))
      Usciski:)*

      Usuń
    3. Zrobimy wszystko, żeby stworzyć dream team ;) Damy z siebie wszystko :) Buziaki :*

      Usuń
  9. Gratuluję wygranej w konkursie :) myślę iż u mnie również na pierwszy ogień poszłoby ulubione ciasto drożdżowe ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje serdecznie :) Dziwna sprawa, że nic nie trzeba wyrabiać, brudzić sobie rąk :) Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Gratuluję zwycięstwa!!! A rogaliki obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuje :) Ciesze się, że rogaliki przypadły do gustu! :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Kasienko, gratuluje wygranej!
    Twoje rogaliki wygladaja tak zjawiskowo, ze zapisuje przepis i bede robic wieczorem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Mam nadzieje, że dasz znać jak smakowały :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  12. Zrobię! Nigdy sama nie robiłam rogalików, a Twoje wyglądają przecudownie!

    OdpowiedzUsuń