niedziela, 21 lipca 2013

Na obiad... smaki polskiego lata!

Zapraszam Was dzisiaj na kurczaka. Kurczaka, który pachnie i smakuje polskim latem.
Z marchewką, bobem, zielonym groszkiem i całymi pęczkami koperku i pietruszki.
To wszystko w kremowym, śmietanowym sosie.
Pyszne.




Składniki:

3 pojedyncze piersi kurczaka, 
2 duże marchewki,
garść zielonego groszku,
2 garści bobu,
śmietana kremówka - duże opakowanie,
pęczek koperku,
pęczek natki pietruszki,
ząbek czosnku,
olej rzepakowy,
sól, pieprz

Marchewki oczyścić i pokroić w talarki. Wszystkie warzywa należy chwilkę podgotować, a później przelać zimną wodą. 
Podgotowany bób obrać ze skórki.

Koperek i natkę pietruszki umieścić w pojemniku blendera, dodać ząbek czosnku i olej rzepakowy, 
całość dobrze zmiksować do uzyskania gładkiego sosu.

Kurczaka umyć i oczyścić, grubsze piersi przekroić wzdłuż, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni usmażyć piersi kurczaka na złoty kolor, następnie zdjąć z patelni i wlać śmietankę - wlałam duże opakowanie śmietanki, w razie potrzeby podlać jeszcze wody. Po chwili dodać uzyskany wcześniej koperkowo-pietruszkowy sos (ilość według uznania) i chwile podgotować. Następnie dodać podsmażonego kurczaka i warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Całość dusić około 20 minut na niewielkim ogniu.

Smacznego.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...