Jajko sadzone z warzywami

Zaczął się najpiękniejszy okres w roku. Ciepłe i przyjemne powietrze, zieleń i zapach konwalii. I ten cudowny stan kiedy idzie się na targ i z lekkim obłędem w oczach spogląda na wszystkie dobra ziemi.
Dzisiaj proponuje kwintesencję pięknego letniego dnia na talerzu - zielone szparagi, młode marchewki, cukrowy groszek i świeżutkie koktajlowe pomidorki! Wszystko przygotowane na chrupko, podane z kawałkiem świeżego pieczywa, które cudownie wchłonie rozpływające się żółtko. Dziś już nic więcej do szczęścia nie było mi potrzebne!



Składniki:
(dla 2 osób)

10 zielonych szparagów,
1 młoda marchewka,
garść cukrowego groszku,
kilka pomidorków koktajlowych,
roszponka
2 jajka,
pęczek koperku,
oliwa z oliwek,
masło,
sól, pieprz

dodatkowo : pieczywo

Odłamać zdrewniałe końce szparagów, pokroić ukośnie na 2 - 3 kawałki, główki zostawiając w całości.
Wrzucić na wrzącą osoloną wodę, dodać odrobinę cukru i troszeczkę masła. Gotować z 2-3 minuty, odcedzić. Groszek przekroić na połówki, marchewkę w ukośne talarki - podsmażyć na oliwie z oliwek na mniejszym ogniu - warzywa mają pozostać chrupiące, na koniec dodać troszkę masła dla smaku.
Pomidorki pokroić na połówki. Usmażyć jajka sadzone. Wszystko przyprawić solą i pieprzem. 
Jajka wyłożyć na talerzyki i udekorować warzywami, polać odrobiną masła pozostałą z patelni i posypać koperkiem. 

Podawać od razu, z pieczywem. 




Popularne posty