Eton mess z truskawkami i czerwonymi porzeczkami
Eton mess gościł na naszym stole w święta. Zamiast babek i mazurków postawiliśmy na coś lżejszego i delikatniejszego - potrzebowaliśmy świeżości i owoców! Smakowało wspaniale!
Składniki:
200 g śmietanki kremówki,
50 g mascarpone,
2 - 3 łyżki cukru pudru,
beziki,
250 g truskawek + do dekoracji,
100 g czerwonych porzeczek + do dekoracji
Śmietankę ubić razem z mascarpone, na koniec dodać cukier puder - ilość cukru zależy od słodkości owoców. Truskawki pokroić na małe kawałeczki, porzeczki rozgnieść widelcem, żeby puściły sok. Beziki pokruszyć na mniejsze kawałki i wmieszać w masę śmietanową razem z owocami.
Deser przełożyć do miseczek, pucharków czy kieliszków, wyrównać wierzch i udekorować truskawkami, porzeczkami oraz listkami melisy lub mięty.
Podawać od razu.
Smacznego :)
Deser przełożyć do miseczek, pucharków czy kieliszków, wyrównać wierzch i udekorować truskawkami, porzeczkami oraz listkami melisy lub mięty.
Podawać od razu.
Smacznego :)