Drożdżowe racuszki jaglane z mielonym lnem i owocami
Od kilku dni chodziły za mną placuszki. Najchętniej drożdżowe - znacie moją słabość do drożdży! Koniecznie podawane z owocami! Dzisiaj mogę je Wam zaprezentować :)
Placuszki drożdżowe z mąki jaglanej z dodatkiem mielonego lnu, podane z owocami i syropem z agawy! Bardzo syte! Smaczne i zdrowe śniadanie!
Składniki:
(dla 2-3 osób, 6 sztuk)
100 g mąki jaglanej,
30 g mielonego lnu,
szczypta soli,
1 jajko,
1/4 łyżeczki pasty waniliowej,
1/4 łyżeczki suchych drożdży,
11 łyżek ciepłego mleka,
2 łyżki syropu z agawy
dodatkowo: marakuja, truskawki, syrop z agawy, cukier puder
Wszystkie składniki placuszków umieścić w misce i dobrze wymieszać przy pomocy trzepaczki balonowej. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na 30-40 minut.
Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz, smażyć do zrumienienia.
Podawać od razu, przybrane świeżymi owocami, oprószone cukrem pudrem.
Jeść najlepiej polane syropem z agawy lub miodem.
Smacznego :)