Pieczony dorsz w śródziemnomorskim stylu - w dwóch odsłonach!
Bardzo lubimy ryby, wręcz je uwielbiamy. Moglibyśmy jeść je codziennie!
Dziś przestawiamy przepis na szybki obiad. Zapiekana ryba z panierką, a w niej ... same pyszności!
Oliwki, czosnek, natka pietruszki, ser! Jest chrupiąco i soczyście! A to lubimy :)
Dziś przestawiamy przepis na szybki obiad. Zapiekana ryba z panierką, a w niej ... same pyszności!
Oliwki, czosnek, natka pietruszki, ser! Jest chrupiąco i soczyście! A to lubimy :)
Składniki:
2 kawałki dorsza atlantyckiego,
3-4 łyżki bułki tartej,
3-4 suszonych pomidorów w zalewie,
1 ząbek czosnku,
natka pietruszki,
starta mozzarella,
świeża bazylia,
sól, pieprz,
oliwa z oliwek
Pomidory drobno posiekać, posiekać natkę oraz bazylię, przecisnąć czosnek przez praskę - wszystko umieścić w miseczce, dodać bułkę tartą, ser oraz przyprawy. Dobrze wymieszać i dodać oliwę z oliwek - kilka łyżek.
Rybkę wyłożyć na blaszkę lub naczynie żaroodporne, powstałą panierkę umieścić na rybie, lekko docisnąć.
Rybkę wyłożyć na blaszkę lub naczynie żaroodporne, powstałą panierkę umieścić na rybie, lekko docisnąć.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut, w zależności od grubości ryby!
Panierka musi się zrumienić.
Panierka musi się zrumienić.
Najlepiej podawać ze świeżymi warzywami i/lub pieczonymi ziemniaczkami!
Druga propozycja!
Jeśli zamiast pomidorów dodamy 5-6 drobno pokrojonych oliwek, bazylię zamienimy na oregano, a zamiast mozzarelli dodamy pokruszoną fetę otrzymamy kolejną smaczną propozycję :)
Smacznego :)