Orzeźwiający deser z marakują
Dzisiaj jest ten dzień, kiedy powinniśmy przygotować coś wyjątkowego dla swojej mamy i w związku z tym mam szybką, prostą i efektowną propozycję. Deser na bazie bitej śmietany i mascarpone z owocami. Jest przyjemnie, nie za słodko i świeżo dzięki owocom.
Wszystkiego najlepszego dla Mam :)
Składniki:
(3 porcje)
200 g śmietanki kremówki,
50 g mascarpone,
2-3 łyżki cukru pudru,
kilka bezików + do dekoracji,
kilka truskawek,
czerwona porzeczka,
listki mięty lub melisy do dekoracji
1/4 szklanki pulpy z marakui,
łyżka soku z cytryny,
łyżeczka cukru,
3 łyżki wody,
2 łyżeczki wody + 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Pulpę z marakui włożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, cukier oraz wodę, doprowadzić do wrzenia. Spróbować czy jest wystarczająco słodko - kwaśno, następnie dodać rozmieszaną w szklance mąkę ziemniaczaną z wodą i wlać do rondelka, mieszać łyżką do zagęszczenia - jeśli pulpa jest zbyt gęsta dodać jeszcze trochę wody, jeśli zbyt rzadka zagęścić raz jeszcze przy pomocy mąki ziemniaczanej.
Zagęszczoną pulpę z marakui wyłożyć do miseczki i zostawić do przestygnięcia - pamiętając o tym, że schłodzona jeszcze zgęstnieje!
Śmietankę ubić razem z mascarpone, na koniec dodać cukier puder. Beziki pokruszyć na drobne kawałki.
Połowę przygotowanej marakui wmieszać w ubitą śmietankę z mascarpone, przekładać do szklaneczek wypełniając je do połowy, wyłożyć warstwę marakui, posypać pokruszone beziki, następnie ponownie wyłożyć masę śmietanową. Deser wykańczamy marakują i dekorujemy przepołowioną truskawką, kilkoma czerwonymi porzeczkami, listkami mięty lub melisy oraz małym bezikiem, całość oprószamy delikatnie cukrem pudrem.
Smacznego :)