piątek, 23 maja 2014

Pieczony dorsz w śródziemnomorskim stylu - w dwóch odsłonach!

Bardzo lubimy ryby, wręcz je uwielbiamy. Moglibyśmy jeść je codziennie!
Dziś przestawiamy przepis na szybki obiad. Zapiekana ryba z panierką, a w niej ... same pyszności!
Oliwki, czosnek, natka pietruszki, ser! Jest chrupiąco i soczyście! A to lubimy :) 




Składniki:

2 kawałki dorsza atlantyckiego,
3-4 łyżki bułki tartej,
3-4 suszonych pomidorów w zalewie,
1 ząbek czosnku,
natka pietruszki,
starta mozzarella,
świeża bazylia,
 sól, pieprz,
oliwa z oliwek

Pomidory drobno posiekać, posiekać natkę oraz bazylię,  przecisnąć czosnek przez praskę - wszystko umieścić w miseczce, dodać bułkę tartą, ser oraz przyprawy. Dobrze wymieszać i dodać oliwę z oliwek - kilka łyżek.
Rybkę wyłożyć na blaszkę lub naczynie żaroodporne, powstałą panierkę umieścić na rybie, lekko docisnąć.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut, w zależności od grubości ryby!
Panierka musi się zrumienić. 

Najlepiej podawać ze świeżymi warzywami i/lub pieczonymi ziemniaczkami!

Druga propozycja!

Jeśli zamiast pomidorów dodamy 5-6 drobno pokrojonych oliwek, bazylię zamienimy na oregano, a zamiast mozzarelli dodamy pokruszoną fetę otrzymamy kolejną smaczną propozycję :) 




Smacznego :)

6 komentarzy :

  1. Cudowna panierka! Uwielbiam takie.. pełne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. danie wygląda bardzo smacznie, świetny pomysł na panierkę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentuje się bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglada i rownie pysznie smakuje! Dziekuje za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Excellent post. I'm going through some of these issues as well..


    My blog diatomaceous earth giardia

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...