Lody z czarnej porzeczki

Bardzo lubię porzeczki.
Kiedy jeszcze mieliśmy drzewka na działce zbierałam do miseczki, zasypywałam cukrem i jadłam ogrzewając twarz w słońcu.
 Jakie to było dobre!
Teraz porzeczki dodatkowo lubię w lodach i domowym kisielu. Pyszności.


Zapraszam Was dzisiaj na pyszne lody.
Na bazie serka mascarpone, śmietany kremówki i owoców.
Bardzo proste, szybkie i pyszne.






Składniki:

300 g czarnych porzeczek,
ok. szklanki cukru,
275 ml śmietanki kremówki,
140 g serka mascarpone


Czarne porzeczki umyć, wrzucić do rondelka, zasypać cukrem i wstawić na średni ogień.
Gotować ok. 10 minut, aż owoce będą się rozpadać, a cukier rozpuści. Po tym czasie ściągnąć z ognia  i przetrzeć przez sito. Dokładnie wystudzić i schłodzić w lodówce.
Wystudzone owoce wymieszać z serkiem mascarpone, następnie dodać ubitą śmietankę kremówkę. Całość delikatnie wymieszać.
Tak przygotowaną masę wlewamy do maszynki do lodów, dalej postępując zgodnie z dołączoną instrukcją od producenta.
Smacznego.






Popularne posty