Babeczki z jagodami
Zapraszam na pyszne, wilgotne babeczki.
W środku mają ukryte jagody, taka mała niespodzianka podczas jedzenia.
Podane z chmurką bitej śmietany i polane sosem jagodowym.
Pyszne.
W środku mają ukryte jagody, taka mała niespodzianka podczas jedzenia.
Podane z chmurką bitej śmietany i polane sosem jagodowym.
Pyszne.
Składniki:
160 g mąki pszennej,
szczypta soli,
100 g cukru,
1/4 łyżeczki sody,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
opakowanie cukru waniliowego,
160 g gęstego jogurtu naturalnego,
1 jajko,
3 łyżki oleju rzepakowego,
20 g śmietanki kremówki 30 %
100 g jagód,
3 łyżki cukru
do podania : bita śmietana
Jagody oczyścić i włożyć do rondelka. Zasypać cukrem i gotować na małym ogniu do czasu, aż lekko zaczną się rozpadać, a sok troszkę zredukuje.
Jagody oczyścić i włożyć do rondelka. Zasypać cukrem i gotować na małym ogniu do czasu, aż lekko zaczną się rozpadać, a sok troszkę zredukuje.
W jednej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki, dodać do tego wszystkie mokre i dokładnie wymieszać.
Mufinki piekłam w foremkach silikonowych z Ikei - wysmarowałam je olejem, następnie nałożyłam dwie płaskie łyżki ciasta, łyżeczkę jagód, przykrywając je resztą ciasta.
Mufinki piekłam w foremkach silikonowych z Ikei - wysmarowałam je olejem, następnie nałożyłam dwie płaskie łyżki ciasta, łyżeczkę jagód, przykrywając je resztą ciasta.
Z podanych składników wyszło mi 6 babeczek. Piec w temp. 170 stopni przez 25-30 minut.
Podałam z bitą śmietaną i pozostałym zredukowanym sosem z rondelka.
Smacznego.