Targowy zawrót głowy... czyli sałatka!
Tyle warzyw wszędzie, tyle smaków i możliwości! Tyle kolorów!
A kiedy zostanie nam troszkę tego i owego do wykorzystania idealna jest ... sałatka!
Trochę kaszy, warzyw, dressingu i gotowe :)
Smaczne, zdrowe, kolorowe i szybkie - czego można chcieć więcej?
Smaczne, zdrowe, kolorowe i szybkie - czego można chcieć więcej?
Składniki:
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej,
garść zielonej fasolki szparagowej,
garść zielonego groszku,
garść bobu,
5-6 pomidorków koktajlowych,
2 rzodkiewki,
40 g twarogu
1/2 natki pietruszki,
1/2 pęczka koperku,
ząbek czosnku,
olej rzepakowy - kilka łyżek
ew. wędzona ryba, jajko, pierś kurczaka
Fasolkę szparagową, groszek i bób należy oczyścić i ugotować. Po ugotowaniu należy obrać bób ze skórki.
Do miski / talerza wkładamy kaszę, pokrojoną na pół fasolkę szparagową, obrany bób i groszek.
Dodajemy pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki i pokrojone w pół talarki rzodkiewki, na wierzch rozkruszamy twaróg.
Do miski / talerza wkładamy kaszę, pokrojoną na pół fasolkę szparagową, obrany bób i groszek.
Dodajemy pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki i pokrojone w pół talarki rzodkiewki, na wierzch rozkruszamy twaróg.
Natkę, koperek, czosnek i olej rzepakowy miksujemy za pomocą blendera. Uzyskanym dressingiem polewamy sałatkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.