piątek, 12 lipca 2013

Pavlova z czereśniami, wodą różaną i pistacjami!

Ostatnio pisałam Wam o swojej nowej zabawce - maszynce do lodów! 

Wiecie jaka jest dodatkowa korzyść z robienia lodów w domu, takich z żółtkami?
Dodatkowym plusem są pozostałe białka, nawet się nie obejrzycie i nagle kilkanaście białek znajduje się w zamrażalniku! 
W sam raz na zrobienie Pavlovej czy innych bezowych tortów!

Dzisiaj zapraszam Was na Pavlovą z bitą śmietaną i czereśniami skąpanymi w aromacie róży. 
Całość wieńczą rozsypane po wierzchu pistacje. 
Pyszności!





Składniki:

6 białek z jajek o rozmiarze L,
310 g cukru,
szczypta soli,
1 i 1/2 łyżeczki białego octu winnego,
1 i 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,


800 g wydrylowanych czereśni,
1/4 szklanki wody,
5 łyżek cukru,
2 łyżki wody różanej*,


450 ml śmietany kremówki**,
4 łyżki cukru pudru,
ew. skórka starta z cytryny,

garstka pistacji


Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Białka należy ubić z dodatkiem szczypty soli, następnie dodawać po łyżce cukru cały czas miksując do uzyskania sztywnej i błyszczącej masy. Powstałą masę wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, dla ułatwienia możemy narysować sobie okrąg ołówkiem.
Formujemy kształt bezy i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy w 160 stopniach przez 15 minut, następnie zmniejszając temperaturę do 120 stopni. Dalej piekłam przez godzinę, następnie dalej zmniejszając temperaturę do 100 stopni dosuszając przez kolejną godzinę.
Tak pieczona beza jest chrupka z zewnątrz, a w środku delikatna i piankowa.
Po upieczeniu bezę należy całkowicie wysuszyć.

Oczyszczone i wydrylowane czereśnie wrzucamy do rondelka i podlewamy wodą, dodajemy cukru i gotujemy do wyparowania większości powstałego syropu. Zajmie to ok. 10 minut. Ściągamy z ognia i dodajemy wodę różaną. Odstawiamy do ostygnięcia, próbując nie wyjeść większości czereśni ;)

Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywną masę.
Wyłuskane pistacje siekamy nożem.

Na wierzch bezy wykładamy bitą śmietanę, układamy czereśnie i posypujemy całość siekanymi pistacjami.


*aromat różny jest delikatnie wyczuwalny, taka przysłowiowa kropka nad i :)
** do kremówki możemy dodać mascarpone, wtedy krem będzie sztywniejszy,
śmietana z taką ilością cukru nie jest bardzo słodka

Smacznego :)












26 komentarzy :

  1. Cudowna Pavlova ,miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Kasia, genialne! To wydanie Pavlovej musi byc niesamowicie puchowe ale rownoczenie kruche:-)
    Wyglada przepieknie!!!
    U mnie tez zostaje sporo bialek po wypiekach drozdzowych:-)
    Zrobie na pewno!
    Pieknego weekendu:->

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasieńko, serdecznie dziękuje :) Nam bardzo smakowało, mam nadzieje, że i Tobie posmakuje :) Szczególnie połączenie czereśni z wodą różaną :)
      Dziękuje Ci za te słowa! Pozdrawiam serdecznie i również życzę pięknego weekendu! :*

      Usuń
  3. Moja maszynka stoi na szafie ale jutro ją wyciągam i w niedziele będa lody wiśniowe :) A na białka się nie cieszę bo mam całą ich zamrażarkę, ale może ucieszę się na Pavlovą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Heheehe, ja się cieszę! Tyle wspaniałych bez można wyczarować :) Lody wiśniowe... już się nie mogę doczekać :) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Wygląda przecudownie ta pavlova, chętnie wprosiłabym się na kawałeczek bo mój piekarnik jest bezo-odporny, nigdy nie wychodzą :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) A czemu piekarnik jest bezo-odporny? Jaki masz problem? Może uda się coś zaradzić :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Mój piekarnik też nie daje rady z bezami, ponieważ nie jest w stanie utrzymać stałej, niskiej temperatury ( stary piekarnik gazowy ). Jednak oglądanie tych pyszności to czysta przyjemność :)

      Usuń
    3. A to pech :( Z chęcią bym Was poczęstowała choć kawałeczkiem :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. cudowna..bardzo zachęcające zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, jest pyszna! :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. O tak! Pavlova ma w sobie wszystko co najlepsze! Chrupkość, delikatność, kremowość i owoce :) Pyszności! Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  7. Musi być pyszne, nie ma innej rady:-) a do tego wygląda mega pięknie!:-) Pozdrawiamy:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pysznie :) Bardzo nam smakowało :) Dziękuje serdecznie i pozdrawiam!

      Usuń
  8. Ależ jest okazała! Idealna... idealna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie dziękuje :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  9. pyszności!!! wyszła piękna, bez skazy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie dziękuje za te słowa :) Była pyszna! Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Też mam niestety piekarnik gazowy, ale może coś wymyślę, bo od dawna myślę o o pavlovej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki! A nóż się uda :) Powodzenia, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  11. Moją beza siedzi właśnie w piekarniku, a ja przed szybką modlę się, by wyszła mi równie piękna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje, że wyszła wzorowo :) Trzymam kciuki! Pozdrawiam!

      Usuń
  12. Wyszła, wyszła i to rewelacyjnie!!! Beza była hitem wieczoru na imprezie u znajomych i mimo że ciast tam było pod dostatkiem i to przenajróżniejszych, to właśnie mój wypiek zrobił furorę! Beza zniknęła za pierwszym krojeniem, pozostawiając wszystkich z głębokim niedosytem - reszta ciast ... została :-). Dzięki wielkie za przepis, który jest moim numerem jeden na długoooo, długoooo!Pozdrawiam cieplutko i życzę wielu dalszych wspaniałych przepisów. Na pewno będę stałym gościem tego bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak się cieszę :) Jestem najszczęśliwsza, że tak Wam smakowała :) Dziękuje, że podzieliłaś się ze mną tą radosną nowiną :) Pozdrawiam serdecznie, ściskam!

      Usuń