niedziela, 7 lipca 2013

Pieczona dorada

Uwielbiam ryby. Te małe i te duże.
Mogłabym jeść je codziennie na obiad czy kolację.
Im prościej przyrządzone tym lepiej. Tak niewiele im potrzeba do dobrego smaku - świeże zioła, czosnek i cytrynka. 
Tyle wystarczy do szczęścia.



Składniki na 2 porcję:

2 dorady,
skórka starta z cytryny,
kilka plasterków cytryny,
1 ząbek czosnku,
natka pietruszki,
1/3 natki koperku,
garść listków świeżego oregano,
garść listków świeżej bazylii,
oliwa z oliwek,
sól, pieprz

Ryby umyć, oczyścić i osuszyć. Doprawić solą i pieprzem, a
do środka wkładamy zioła, pokrojoną cytrynę oraz pokrojony w plasterki czosnek.
Następnie startą skórką z cytryny posypać wierzch ryby i wstawić do piekarnika nagrzanego 
do temperatury 200 stopni i piec ok. 20 min.

Smacznego.







12 komentarzy :

  1. Wygląda bardzo apetycznie! Uwielbiam ryby pieczone!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, jest pyszna! Ryby są pyszne, gdyby tylko jeszcze ości nie miały :D :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dzięki! Do rybki nic więcej nie trzeba, jest pysznie i zdrowo! Pozdrawiam!

      Usuń
  3. przyomnialas mi wakcje w Chorwacji Kasiu! :-) ten wspanialy smak pieczonej na grilu dorady... chyba wybiore sie jutro po rybe...
    Dziekuje:-)
    Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasieńko ciesze się ogromnie :) Mnie dorada kojarzy się z najpiękniejszymi wakacjami w Grecji :) Wspaniale powspominać piękne chwile z jedzeniem w tle :) Pozdrawiam Cię serdecznie!

      Usuń
  4. Tak ryby sa pyszne, po raz kolejny obiecuje sobie że będę je częściej przyrządzać :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie! Samo zdrowie! :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. Piekne zdjęcia! U mnie dorada nie przejdzie, Mąż nie tknie ryby z głową ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Zawsze pozostaje zrobienie filetu, albo odcięcie głowy! :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. Pyszna propozycja:) uwielbiam doradę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że też taką rybkę lubisz! Pozdrawiam serdecznie i dziękuje!

      Usuń