poniedziałek, 28 października 2013

Bułeczki.

Bułeczki z mąką pszenną razową, z otrębami owsianymi i zarodkami pszennymi. Z zewnątrz posypane pestkami dyni. 
Nie należą do grupy puchatych bułeczek, są raczej konkretne i bardzo syte. 



Składniki:
(na 10 sztuk)

265 g mąki pszennej typ 650,
245 g mąki razowej pszennej typ 2000,
30 g zarodków pszennych,
20 g otrębów owsianych,
7 g drożdży instant (saszetka),
55 g miękkiego masła,
2 łyżki oleju rzepakowego,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cukru,
130 g letniego mleka,
145 g letniej wody


Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrabiać przy pomocy robota / miksera przez około 10 minut. 
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na mniej więcej 60 minut.
Po upływie tego czasu ciasto odgazować, uderzając w nie dłonią, i podzielić ciasto na 10 równych części. Z każdej części ciasta uformować bułeczkę, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni. Bułeczki pieczemy około 25-30 minut, do ładnego zrumienienia.





6 komentarzy :

  1. Okrągłe, rumiane i z ziarnami prezentują się bardzo apetycznie. Zapraszam do umieszczenia bułek na październikowej liście "Na zakwasie i na drożdżach" popularyzującej domowe pieczywo i blogi, na których można je znaleźć. Szczegóły tutaj http://zapachchleba.blogspot.com/p/na-zakwasie-i-na-drozdzach.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuje za miłe słowa i za zaproszenie :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Bardzo ładne, a jaki musiał być zapach:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje! Zapach wypiekanych bułeczek zawsze zniewala z nóg! Uwielbiam to!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...