Chleb z ziarnami i Światowy Dzień Chleba

Kiedy dwa tygodnie temu przypominałam na Facebooku o Światowym Dniu Chleba sama nie miałam pojęcia co upiekę. Po raz pierwszy biorę udział w tej akcji - http://www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2013-8th-edition . Myślałam o jakimś chlebie na zakwasie, ale z drugiej strony nie każdy zakwas posiada. Chciałam, aby był to chleb dla każdego! Taki codzienny, szybki i niewymagający doświadczenia. Chciałam, aby każdy mógł podjąć swoje wyzwanie i spróbować upiec swój własny chleb. Przepis, który wam dziś przestawiam jest szalenie prosty - wystarczy wszystko wrzucić do miski i pozwolić, aby robot wyrobił ciasto za nas, robot bądź mikser. Połączenie mąki pszennej z pszenną razową, z dodatkiem miodu oraz pestek słonecznika i dyni. 



Składniki:

350 g mąki pszennej typ 650,
300 g mąki pszennej razowej typ 2000,
10 g soli,
1 łyżka miodu,
50 g pestek dyni,
50 g pestek słonecznika,
25 g świeżych drożdży,
410 g letniej wody

dodatkowo : olej, otręby (u mnie żytnie), ziarna do posypania bochenka

Wszystkie składniki włożyć do miski, pokruszyć drożdże, dodać wodę i wyrabiać ciasto przy pomocy miksera przez około 8 - 10 minut. Wyrobione ciasto odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Wyrośnięte ciasto należy odgazować.
Keksówke wysmarować olejem i wysypać otrębami, przełożyć ciasto i posypać ziarenkami, lekko docisnąć. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania w ciepłe miejsce na 30 minut - ciasto ma wypełnić foremkę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec chleb przez 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyciągam chleb z foremki i dopiekam jeszcze w piekarniku. 
Upieczony chleb postukany od spodu będzie wydawał głuchy dźwięk.
Studzimy na kratce.

Smacznego.






Popularne posty