Bułeczki.
Bułeczki z mąką pszenną razową, z otrębami owsianymi i zarodkami pszennymi. Z zewnątrz posypane pestkami dyni.
Nie należą do grupy puchatych bułeczek, są raczej konkretne i bardzo syte.
Składniki:
(na 10 sztuk)
265 g mąki pszennej typ 650,
245 g mąki razowej pszennej typ 2000,
30 g zarodków pszennych,
20 g otrębów owsianych,
7 g drożdży instant (saszetka),
55 g miękkiego masła,
2 łyżki oleju rzepakowego,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cukru,
130 g letniego mleka,
145 g letniej wody
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrabiać przy pomocy robota / miksera przez około 10 minut.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na mniej więcej 60 minut.
Po upływie tego czasu ciasto odgazować, uderzając w nie dłonią, i podzielić ciasto na 10 równych części. Z każdej części ciasta uformować bułeczkę, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni. Bułeczki pieczemy około 25-30 minut, do ładnego zrumienienia.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni. Bułeczki pieczemy około 25-30 minut, do ładnego zrumienienia.