Placuszki z mąki razowej i ricotty. Z jagodami.
Dwa ostatnie dni były niczym powrót wiosny czy lata! Słońce świeciło od samego rana, było cieplutko, ciepluteńko! We mnie od razu zrodziła się chęć do powrotu lata na talerzu. Chciałam poczuć choć jego namiastkę. I to się udało! Zrobiłam pyszne placuszki, z ricotty i mąki pszennej razowej. Towarzyszyły im jagody. Pyszne jagody - nawet nie wiecie jak się cieszę, że dosłownie 90 % mojego zamrażalnika zajmują mrożone owoce. Miłego dnia!
Składniki:
(ok. 11 mniejszych placuszków)
(ok. 11 mniejszych placuszków)
150 g ricotty,
95 g mąki pszennej razowej typ 2000,
80 g maślanki,
1 jajko,
2 łyżeczki cukru trzcinowego,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
szczypta soli
100 g jagód (użyłam mrożonych),
łyżka cukru trzcinowego,
łyżeczka soku z cytryny
W misce mieszamy wszystkie składniki placuszków. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia. Nakładałam ciasto łyżeczką lekko rozprowadzając ciasto, aby placuszki miały podobny kształt.
W garnuszku podgrzewamy jagody, z cukrem i sokiem z cytryny, gotujemy dosłownie kilka minut.
Placuszki podajemy oprószone cukrem pudrem z jagodami.
W garnuszku podgrzewamy jagody, z cukrem i sokiem z cytryny, gotujemy dosłownie kilka minut.
Placuszki podajemy oprószone cukrem pudrem z jagodami.
Smacznego!