Cukiniowe frytki

Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować inną wersję frytek. W takiej wersji często u nas bywają na szybką przekąskę czy kolację. Tak przygotowane frytki są pyszne, dzięki przyprawą możemy je dostosować do naszych gustów i upodobań. Przygotowane w piekarniku nie są bardzo chrupiące, są takie w sam raz. Są pyszne, zachęcam do spróbowania! 






Składniki:


cukinia,
jajko,
bułka tarta,
parmezan,
przyprawy : chilli, sól, suszone zioła



Cukinię umyć, odciąć końcówki. Pokroić w podłużne kawałki, kształtem przypominające frytki.
Każdy kawałek zanurzyć w roztrzepanym jajku, a następnie w miseczce z bułką tartą, startym parmezanem i przyprawami. 
Frytki przygotowałam w piekarniku nagrzanym do 210 stopni i piekłam przez ok 20-25 minut, do zrumienienia.*
Podawać z ketchupem lub jogurtem naturalnym ze świeżymi ziołami, bądź pesto.


*Jeżeli zależy nam na bardziej chrupiących frytkach zawsze możemy je usmażyć na patelni na gorącym tłuszczu.




Popularne posty