Pieczone pałki z kurczaka
Sposób na zupełnie bezproblemowy obiad, dość szybki i bardzo smaczny. Tak przygotowany kurczak jest aromatyczny i soczysty. Jedyne co musimy zrobić to wieczorem zamarynować mięso, a następnego dnia wsadzić do piekarnika. Po około godzinie mamy pyszny, domowy obiad.
Składniki:
8 pałek z kurczaka,
1/2 łyżeczki papryki,
1 łyżeczka kuminu,
1/2 łyżeczki kolendry mielonej,
1/2 łyżeczki soli,
2 szczypty tymianku,
pieprz,
3 łyżki oleju rzepakowego
Pałki kurczaka dokładnie umyć, oczyścić i osuszyć. Włożyć do miski. W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy razem z olejem, powstałą marynatą polać kurczaka. Dokładnie rozprowadzić marynatę i dobrze wmasować w mięso. Miskę zakryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.*
Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, układamy pałki na blaszce i pieczemy ok. 50-60 minut.
Smacznego.
* Marynuje mięso zawsze wieczorem - koło 20-21 i piekę mięso w porze obiadowej - przez ten czas mięso idealnie się zamarynuje.